2020-11-26 Byggbolaget lämnade falskt intyg om brandtätning https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/06/sparken-varsel-webb.jpg

Byggbolaget lämnade falskt intyg om brandtätning

Foto: Pixabay / cc
Byggindustrin

Bygget av flerbostadshusen vid Vikingavallen i Söderköping har kantats av problem.
Det har varit förseningar och brister i de nybyggda lägenheterna.
Dessutom upptäckte byggherren Ramunderstaden att entreprenören Erlandssons Bygg i Mitt lämnat falska intyg om bland annat brandtätningar – det skriver Hem & Hyra.

Sommaren 2017 skriver kommunägda Ramunderstaden avtal med Erlandssons Bygg i Mitt om att bygga 56 lägenheter för 84 miljoner kronor.
I början av förra året stod de två husen klara, och de 56 lägenheterna ska slutbesiktigas. Det är det andra försöket och det börjar bli bråttom – hyresgästerna ska börja flytta in dagen efter.

– Så vi börjar och Erlandssons visar fram intyg att de hade gjort alla brandtätningar. Sedan när vi går ut och tittar så är allt inte fixat. Intyget var falskt, säger Kjell Ottosson, projektchef på Ramunderstaden, till Hem & Hyra.

Byggarbetare kallas in akut för att jobba hela natten och säkerställa husen brandtekniskt. När hyresgästerna kommer är brandfelen åtgärdade. Men husen är formellt inte godkända och Ramunderstaden får böta en miljon kronor till kommunen. Men det är inte det enda problemet.

Till exempel får nya slutbesiktningar avbrytas då byggfirmans intyg om utförda arbeten visar sig falska.

Erlandssons stämmer Ramunderstaden på 11 miljoner

Hos Erlandssons är ekonomin i gungning. Underleverantörer får inte betalt och stoppar leveranser och arbeten. Nyckelpersoner som vd, inköpschef, projektchef och arbetsledare byts ut. I ett försök att få in mer pengar beslutar Erlandssons att stämma Ramunderstaden på 11 miljoner kronor för uteblivna ersättningar.
Efter en lång juridisk process går Ramunderstaden med på att betala tre miljoner mot att Erlandssons gör klart Vikingavallen. 625 000 kronor hålls dock kvar för olösta besiktningsfel. Men bara några månader senare, i september i år, går byggbolaget i konkurs.

Vad som är förklaringen till de många bristerna och de falska intygen på Vikingavallen är svårare att veta. Hem & Hyra har sökt flera av dem som var ansvariga på Erlandssons, men ingen vill ställa upp.

För Ramunderstaden har alla turerna inneburet 1,5 miljon kronor i extra besiktningar och advokatkostnader.

– Vi har ändå inte förlorat så mycket ekonomiskt på det här, det har framför allt tagit mycket kraft och energi. Men vi vet inte om husen har fler fel och brister som inte hittats än. Alla garantier är borta på grund av konkursen, säger Kjell Ottosson på Ramunderstaden.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!