2020-11-20 Arbetsmiljöbrister på var fjärde byggarbetsplats https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2020/11/byggnads.jpg

Arbetsmiljöbrister på var fjärde byggarbetsplats

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads
Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads. Foto: Byggnads
Byggindustrin

Var fjärde kontrollerad byggarbetsplats har brister i arbetsmiljön. Det visar resultatet av de kontroller Byggnads genomförde under den europeiska arbetsmiljöveckan 19 – 23 oktober.

Totalt genomfördes 1393 kontroller över hela landet. På 25 procent av dessa uppdagades brister som omedelbart skulle behöva åtgärdas för att inte riskera de anställdas hälsa.
Vanligaste bristerna var inom hantering av kemiska ämnen, fallrisker samt passerande fordonstrafik.

– Det här är fullständigt oacceptabelt och en av anledningarna till att vi driver frågan om arbetsmiljö så hårt i årets avtalsrörelse. När penningjakten går ut över säkerhetstänket är det vi byggnadsarbetare som får betala priset med våra kroppar. Det behövs en rejäl upprensning i hela branschen, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

I bland annat Skåne upptäcktes ytterligare flera fall där arbetet omedelbart skulle stoppats, om de regionala skyddsombuden haft tillträde till arbetsplatsen. Gällande reglering förhindrar de regionala skyddsombuden att besöka arbetsplatser som saknar fackligt anslutna medlemmar. Att ge de regionala skyddsombuden möjlighet att verka på fler arbetsplatser är en av frågorna Byggnads driver i årets avtalsrörelse.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!