2020-11-10 SBB gör miljardaffär i Skellefteå https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2020/11/skelleftea.jpg

SBB gör miljardaffär i Skellefteå

skellefteå, morö backe
Förvärvet omfattar bland annat 766 lägenheter på Morö Backe. Foto: Patrick Degerman.
Bostad
Byggindustrin

Skellefteå kommun, Skebo och SBB genomför en stor affär som ger upp till 1 500 nya bostäder i Skellefteå.
Totalt uppgår SBB:s investeringar och framtida planer till 4,3 miljarder kronor. Cirka 1,3 miljarder gäller förvärv av Skebos lägenheter på Morö Backe.

Morö Backe omfattar 766 hyreslägenheter och 123 vård- och omsorgslägenheter. SBB kommer tillsammans med kommunen att ta fram byggrätter för att investera ytterligare cirka 3 mdkr i byggandet av 1 500 nya lägenheter i Skellefteå.

För att kunna realisera byggnationen av nya lägenheter har SBB tilldelats markanvisningar på flera platser i centrala Skellefteå samt Bureå. Satsningarna kommer bland annat att genomföras i områden som Getberget, Eriksberg, Morö Backe, Sjungande Dalen, Söder torg samt Bureå. Det är en fortsättning på SBB:s engagemang i Skellefteå som även innefattar ägandet av Sara kulturhus.

”Ser fram emot att vara en drivande aktör i Skellefteå”

– Det känns väldigt bra att fortsätta vårt engagemang i Skellefteå, som står inför en av de största industrietableringarna i Sverige i modern tid och därför har ett stort behov av fler bostäder. Vi ser fram emot att vara en drivande aktör i Skellefteå under lång tid framöver. Denna affär, tillsammans med vår överenskommelse med Skellefteå kommun, möjliggör för oss att genom framtida investeringar tillgodose behovet som finns i Skellefteå, säger Ilija Batljan, vd och grundare av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB.

– Vi har satt ett tydligt politiskt mål på 5 000 nya bostäder fram till 2025. Detta tar oss en bra bit närmare det målet. Skellefteå får in ytterligare en långsiktig fastighetsägare som vill utveckla och tillhandahålla bostäder och vårt allmännyttiga bolag får medel att fortsätta satsa offensivt”, säger Lorents Burman (S), kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå kommun.

Förvärvet av fastigheterna på Morö Backe finansieras genom försäljning av vissa finansiella tillgångar. Förvärvet liksom investeringen i nya lägenheter är villkorat av att Skellefteå kommunfullmäktige godkänner affären.

Tillträdet på Morö Backe sker i början av januari nästa år.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!