2020-10-28 Byggfel bakom höghusbranden https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2020/10/grenfell-tower-london.jpg

Byggfel bakom höghusbranden

grenfell tower
72 personer omkom i branden i Grenfell Tower 2017. Foto: ChiralJon (CC BY 2.0)
Byggindustrin

Utredningen av branden i Grenfell Tower i London fortsätter och den visar på stora brister när höghuset renoverades.
Bland annat vittnar en platschef om att de använde ”billiga och inkompetenta” underentreprenörer i arbetet.
Det rapporterar Byggindustrin om.


Den 14 juni 2017 började ett kylskåp brinna i Grenfell Tower, i stadsdelen Kensington i London. Snabbt utvecklades det till en lägenhetsbrand som spreds till fasaden. 72 personer omkom i brandkatastrofen.

En statlig utredning startade dagen efter branden. Den första fasen avslutades förra hösten och behandlade bland annat hur branden startade och hur räddningsarbetet gick till. Den and­ra fasen pågår just nu och undersöker bland annat renoveringen som gjordes före den stora branden.
Bland annat har förhören visat att huvudentreprenören Rydon hade räknat för lågt i sitt vinnande anbud och gjorde vad de kunde för att gå med vinst på arbetet. När fastighetsägaren ville spara mer pengar på renoveringen föreslog Rydon att byta panellösning.

Besparingen som Rydon redovisade för sin kund var 300 000 pund. Men i själva verket sparade Rydon in ytterligare 200 000 – som stoppades i egen ficka, enligt Byggindustrin.

Rydons platschef Simon Lawrence har också berättat i förhör att de använde ”billiga och inkompetenta” underentreprenörer i arbetet.

Utredningen har också visat att den ansvariga arkitekten inte hade tidigare erfarenhet av att använda den typ av panel som valdes och att leverantören av panelen medvetet försökte dölja att den billigare produkten som användes inte var lämpad för byggnader över 18 meter.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!