2020-10-13 Högskolan moderniseras för 500 miljoner kronor https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2020/10/Teknodromen-liten-scaled.jpg

Högskolan moderniseras för 500 miljoner kronor

M-huset, Teknodromen Lunds Tekniska Högskola
Projektet omfattar även två helt nya undervisningslokaler, varav en helt ny rund utbyggnad som går under namnet Teknodromen. Illustration: Sweco Architects
Byggindustrin
Skola

Nu börjar om- och tillbyggnaden av M-huset vid Lunds Tekniska Högskola. Akademiska Hus satsar 500 miljoner kronor i projektet som omfattar drygt 24 000 kvadratmeter.

M-huset uppfördes 1963 och är en av arkitekten Klas Anshelms klassiska byggnader för Lunds Tekniska Högskola, LTH, vid Lunds universitet. Här bedrivs forskning och undervisning inom bland annat maskinteknologi, industriell ekonomi, hållfasthetslära och energivetenskaper.

– Totalrenoveringen av M-huset är ett gott exempel på att det går att göra något mycket bra av en befintlig byggnad. Nu lyfter vi huset in i framtiden och skapar nya, moderna lärandemiljöer samtidigt som vi varsamt bevarar arkitektoniska värden som präglar så många av byggnaderna här på campus i Lund, säger Magnus Huss, marknadsområdesdirektör på Akademiska Hus.

M-huset består av fyra sammanbyggda huskroppar där nya effektiva, flexibla ytor öppnas upp för att öka möjligheten för möten.

I den så kallade södra apparathallen byggs nya laboratorier för bland annat robot-, batteri- och likströmsforskning. Totalt ska ett 60-tal laboratorier byggas om och rustas upp.

Projektet omfattar även två helt nya undervisningslokaler, den ena i dagens Ångpannehall och den andra i en helt ny rund utbyggnad som går under namnet Teknodromen.

Om- och tillbyggnaden beräknas stå klar i juni 2022.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!