2020-09-15 Formbetong stäms av Byggnads https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2020/09/e9076579-1745-480a-a344-242c229fe0b8.jpg

Formbetong stäms av Byggnads

Bild: Billerudkorsnäs
Bild: Billerudkorsnäs
Byggindustrin

Byggnads har anmält Formbetong, en underentreprenör till NCC, till arbetsdomstolen. Enligt förbundet ska företaget ha utsatt sina utländska anställda för lönedumpning.

Formbetong stämdes i februari i år för kollektivavtalsbrott, vilket grundat sig i byggnationen av pappersmaskinen KM7 i Grums. Mellan december 2017 och maj 2019 ska bolaget bland annat ha undanhållit cirka 25 miljoner kronor från sina anställda för 340 000 arbetstimmar. Tidigast 2021 väntas ett avgörande i huvudförhandlingen.

”Sådant här sker helt medvetet, och inte bara hos NCC utan hos nästan vilket byggföretag som helst som har stora arbetsplatser”, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare på Byggnads, till Dagens industri.

Enligt NCC själva ska inga brister ha hittats hos Formbetong. Trots detta har bolaget inga uppdrag för stunden och är spärrade från upphandling av NCC. Enligt Anna Rasin på NCC:s presstjänst är anklagelserna så allvarliga att något nytt samarbete med Formbetong inte kommer att inledas förrän NCC har fått klarhet i vad som hänt.

”Vi är noga med att våra underentreprenörer har kollektivavtal och förväntar oss att de följer både dem och gällande lagar och regler. I det här fallet har Formbetong kollektivavtal”, säger Anna Rasin på NCC:s presstjänst, till Di.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!