2020-09-03 Lista: Byggsektorns mest udda mutor https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2020/09/Namnlost-1.jpg

Lista: Byggsektorns mest udda mutor

Bildcollage: Riksbanken / Tim Pearce, Los Gatos (CC BY 2.0.) / MotorVerso (CC BY 2.0.) / bfishadow (CC BY 2.0.)
Bildcollage: Riksbanken / Tim Pearce, Los Gatos (CC BY 2.0.) / MotorVerso (CC BY 2.0.) / bfishadow (CC BY 2.0.)
Byggindustrin

Nöjesresor, tekniska prylar, bilar, och fina middagar. Fällande domar för mutbrott i byggsektorn blir allt vanligare. Vi listar ett urval av alla byggmutor med fällande domar de senaste åren.

Foto: Tim Pearce, Los Gatos (CC BY 2.0.)
Foto: Tim Pearce, Los Gatos (CC BY 2.0.)

New York-fallet
En tidigare kollega och sedan underentreprenör till en distriktschef vid ett företag betalar en resa värd 24 000 kronor till chefen och dennes fru. Distriktschefen bokar resan som faktureras av underentreprenören. Underentreprenören upprättar därefter en bluffaktura på drygt 42 000 kronor som skickas till företaget och attesterades av distriktschefen. I september 2019 döms båda parter till villkorlig dom och dagsböter.


Spa-fallet
En vd för ett bolag beställer ett spa-bad och möbler till sin bostad av ett ett bygg-respektive möbelföretag som är anlitade för arbeten i bolagets konferenslokaler. Vd:n ber företagen att ”baka in” kostnaderna, som uppgår till sammanlagt 190 000 kronor, i fakturan för lokalerna. Domen i oktober blir dagsböter för bygg-och möbelföretagen. De dömdes även till 150 000 respektive 30 000 kronor. Vd:n dömdes till ett års fängelse.


Foto: MotorVerso (CC BY 2.0.)
Foto: MotorVerso (CC BY 2.0.)

Pensionsfallet
En arbetsledare vid ett byggbolag får på bekostnad av ett leveransföretag köpa en ny bil värd närmare en halv miljon och en resa värd 42 000 kronor i pensionspresent av företagets vd. Både arbetsledaren och vd:n dömdes i juni 2019 till villkorlig dom och 120 dagsböter för tagande respektive givande av muta. Arbetsledaren fick dessutom betala värdet av bilen och resan till staten, totalt 460 996 kronor


Foto: bfishadow (CC BY 2.0.)
Foto: bfishadow (CC BY 2.0.)

iPad-fallet
En konsult och en anställd på ett företag inom vägmarkeringstjänster lämnade mutor i form av iPhones och iPads till tre myndighetsanställda. Företaget var upphandlat av myndigheten för att utföra vägmarkeringstjänster. Domen i oktober 2019 blev dagsböter för den företagsanställda och två av de myndighetsanställda. Konsulten och den tredje myndighetsanställda frikändes helt.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!