Byggindustrin
2 min lästid

Digitalisering ska förenkla och öka byggtakten

27:e augusti 2020, 10:27
Digitalisering ska förenkla och öka byggtakten
Foto: Franz Feldmanis
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Boverket vill fortsätta utveckla arbetet med digitala lösningar inom bygg-och planläggningen. Syftet är att göra det effektivare för att planera för nya bostäder.

Det framgår av en slutrapport som Boverket idag lämnar till regeringen.

Många byggherrar och medborgare uppfattar samhällsbyggnadsprocessen som krånglig, säger Boverkets generaldirektör Anders Sjelvgren och menar att en digital helhetslösning kan underlätta bostadsbyggandet lång tid framöver.

– Boverket vill ta en större och mer ledande roll i det här arbetet. Vi kan tillsammans med många andra aktörer skapa en helt digital informationshantering av bygglov i landet och göra det möjligt att öka takten i bostadsbyggandet, säger Boverkets generaldirektör Anders Sjelvgren. 

En svensk modell för samhällsbyggande
Boverket anser att samhällsbyggnadsprocessen i dag är fragmenterad och att ingen har ansvar för helheten.

– Vi ser därför behov av att ta fram en heltäckande bild av hur en ”svensk modell” för utbyte av samhällsbyggnadsinformation ska se ut och vilka behov av förändring som finns framöver, säger Frida Jonsson, tillförordnad uppdragsägare på Boverket.

Samverka digitalt
Det handlar om att göra den information som behövs tillgänglig digitalt för att exempelvis söka ett bygglov eller fatta beslut om en detaljplan. Myndigheter, företag och enskilda ska så långt det är möjligt ha tillgång till samma information.

– Det här är ett långsiktigt arbete som måste ske tillsammans med många aktörer, inte minst Lantmäteriet är en viktig strategisk partner, säger Frida Jonsson.

Ansvarsfördelning och tydligare roller
Boverket menar att det finns några områden som är särskilt viktiga att se över. Det är att

  • rollerna mellan staten, regioner och kommuner behöver anpassas till det arbetssätt som digitaliseringen medger och ansvarsfördelningen behöver regleras tydligare 
  • det krävs att vi ser över hur processer och strukturer kan moderniseras för att bättre stödja de krav och behov som finns i dag
  • befintliga regelverk främjar en digital samhällsbyggnadsprocess.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0