2020-07-13 Stölder för miljardbelopp drabbar svenska byggen https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2020/07/2om177esu70n9ddb.jpg

Stölder för miljardbelopp drabbar svenska byggen

Peter Martin, säkerhetschef på Peab. Bild: Peab
Peter Martin, säkerhetschef på Peab. Bild: Peab
Byggindustrin

Det stjäls verktyg för två miljarder kronor på byggarbetsplatser runt om i Sverige varje år, enligt ny statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå. Peab tar nu i med hårdhandskarna för att få bukt på problemet.

Varje stöld hos Peab kostar mellan 30 000 och 40 000 kronor. Då är det enbart godskostnad. Kostnader så som ställtid för arbetare, anskaffningskostnad och att återställa efter ett inbrott, är inte medräknade. 

Främst handverktyg

– Även om vi inte ser samma ökning hos oss som i undersökningen från Brå, så ser vi ändå en oroande tendens. Vi håller på att analysera detta för att vi ska bli bättre och vi intensifierar vårt systematiska säkerhetsarbete, säger Peter Martin, säkerhetschef på Peab och fortsätter:

– Vi undersöker möjligheten till bättre övervakningskameror och säkrare containerlösningar, många inbrott sker i containrar där verktygen ofta förvaras, säger Peter Martin.

Nytt projekt ska förhindra stölder

I höst kommer Peab tillsammans med Securitas att starta upp ett projekt för med syfta att minska och förhindra stölder. Resultatet av projektet ska presenteras i början av 2021.

– Tillsammans med Securitas kommer vi i höst att starta upp ett projekt för att öka tillförlitligheten i våra riskanalyser så att vi med större säkerhet ska kunna utreda när och var det kommer att ske incidenter på våra arbetsplatser, avslutar Peter Martin.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!