2020-05-25 Las-utredning får stark kritik från Byggnads https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/05/byggnads-handlingsplan.jpg

Las-utredning får stark kritik från Byggnads

Byggnads ordförande Johan Lindholm. Bildkälla: Byggnads
Byggnads ordförande Johan Lindholm. Bildkälla: Byggnads
Byggindustrin

I dagarna presenteras resultatet av utredningen som ska se över om lagen om anställningsskydd ska ändras. En del av innehållet har avslöjats och Byggnads är kritiska över utredningens utformning.

– Den lika gärna kunde varit ett beställningsjobb direkt från Svenskt näringsliv, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads, i ett pressmeddelande.

I januariavtalet står tydligt att förslaget om ”moderniserad arbetsrätt” inte ska rubba balansen mellan fack och arbetsgivare. Byggnad skriver att det är uppenbart att utredningen struntat i den formuleringen.

– Eftersom utredningen blundat för innehållet i avtalet måste den ses som ett avsteg från överenskommelsen i januariavtalet. Ett pinsamt misstag från regeringen som borde glömmas bort snarast möjligt, säger Johan Lindholm.

”Kommer bli en tvångströja”

Byggnads anser att frågan om arbetsrätten borde hanteras branschvis i förhandlingar mellan fack och arbetsgivare.

– Att försöka tvinga på en one size fits all-lösning för så vitt skilda branscher som industri, vård eller bygg kommer bli en tvångströja som allvarligt skadar den svenska arbetsmarknaden, säger Johan Lindholm.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!