Byggindustrin
2 min lästid

Nu byggs Brommastaden

31:a mars 2020, 08:52
Nu byggs Brommastaden
Förslag på dragningen av tvärbanan mot Kista. Illustration: CBRE GI och förslag på tvärbanans nya hållplats för Bromma flygplats. Illustration: SL
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Ulvsunda och området runt Bromma flygplats är navet för nästa stora stadsutvecklingsprojekt. Här ska det utvecklas cirka 3 000 bostäder och 13 000 arbetsplatser de närmaste fem åren. Arbetet går under namnet Brommastaden.

Fastighetsägarna i området har nu genom sitt byggherreforum enats om en gemensam utvecklingsvision för området. I forumet ingår NCC, CBRE GI samt Swedavia. Stockholm Stad, genom S:t Erik Markutveckling, Exploateringskontoret och Stadsbyggnadskontoret, har också funnits med i en nära dialog.

– Vi är många fastighetsägare och många intressen som ska tillvaratas. Tack vare detta forum har vi nu även en gemensam vision om området och en bra plattform för att diskutera hur vi bäst utvecklar ett av Stockholms bästa lägen, säger Andreas Lindelöf, regionchef Stockholm, NCC Property Development.

Området kring Bromma flygplats och Ulvsunda är ett av Stockholms största och mest intressanta utvecklingsområden utanför innerstaden. Bild: Brommastaden

Under ledning av konsultnätverket Place Development Group (PDG), har parterna gemensamt satt ramarna för forumet, arbetat fram och enats om en vision och mål för arbetet. Forumet utgår ifrån Stockholms stads styrdokument och handlingsplaner som uppdateras löpande. 

– Det är oerhört värdefullt att vi fått samman parterna i en sådan här process. Byggherreforumet utgör en bra plattform där vi konkret arbetar tillsammans för att utveckla vår stad, säger Johan Ohlsson, uppdragsansvarig PDG.

Arbetet inom forumet sker med ett tjugoårsperspektiv och utvecklingen ska ske för att hantera framtiden oavsett vad som händer på flygplatsen efter 2038.

Byggprojektet Hangar 5 kommer innehålla kontor, hotell och handel. Ica Maxi beräknas öppna i mars 2021 och strax därefter, i oktober 2021 planeras ett “long stay” hotell med 175 rum öppna. Bild: NCC

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0