2019-12-02 Rapport: sviktande investeringar i husbyggnad https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/12/sviktar-husbygge-byggnation.jpg

Rapport: sviktande investeringar i husbyggnad

Genrebild. Foto: Marcus Rosenholm / Branschaktuellt
Byggindustrin

Men i Sverige har husbyggnadsvolymen utvecklats bättre än förväntat. Det enligt en ny rapport från Navet Analytics som nämner att takten för de påbörjade investeringarna bromsat in betänkligt i de nordiska grannländerna.

Total husbyggnad i Sverige mätt i påbörjade investeringar uppgick under årets tre första kvartal till 185 miljarder kronor. Utfallet ligger i linje med fjolårets volym och det är lokalbyggandet som har utvecklats positivt medan bostadsbyggandet minskar.

Inte lika positivt för grannarna

I Norge, Danmark och Finland är utvecklingen däremot mer negativ. Jämfört med samma period förra året har volymerna minskat med mer än 10 procent i dessa länder, vilket indikerar ett mycket svagt tredje kvartal då halvårsutfallen fortfarande visade på god utveckling. Totalt uppgår den samlade husbyggnadsvolymen i Danmark, Norge och Finland till cirka 360 miljarder kronor under årets tre kvartal.

– Siffrorna för tredje kvartalet visar på en oväntad utveckling med en negativ årstakt för alla länder utom Sverige. Samtidigt brukar det tredje kvartalet vara det svagaste och takten återhämta sig under det sista kvartalet, men det är något vi kommer att ta hänsyn till när nu när vi går in i vår prognosfas, säger Magnus Klein, konjunkturansvarig på NAVET Analytics i ett pressmeddelande.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!