Byggindustrin
3 min lästid

Larmar: Fel på mer än hälften av byggställningarna

25:e november 2019, 09:00
Larmar: Fel på mer än hälften av byggställningarna
Byggnads ordförande Johan Lindholm. Bildkälla: Byggnads
Jessica Branschaktuellt Jessica Branschaktuellt
Like 0

Byggnads genomförde över 1 100 kontroller och larmar nu om att det fanns fel på 65 procent av byggnadsställningarna som Byggnads kontrollerade under årets arbetsmiljövecka.

Antalet dödsfall och allvarliga olyckor har ökat i byggbranschen. Hittills i år har elva byggnadsarbetare omkommit i Sverige. Många av olyckorna är kopplade till felaktiga och osäkra byggnadsställningar. Därför fokuserade Byggnads på att kontrollera byggnadsställningar under årets arbetsmiljövecka.

– Felaktiga ställningar kostar liv och hälsa för oss byggnadsarbetare. I jakten på att tjäna pengar är det uppenbart att byggbranschen släppt kontrollen över vilka aktörer som kommer in på byggena och vilken utbildning de har och inte har, säger Johan Lindholm, ordförande Byggnads i ett pressmeddelande.

Krav på yrkesbevis

På flera platser var bristerna så allvarliga att skyddsombuden behövde stoppa arbetet. Nu kräver Byggnads att yrkesbevis för ställningsbyggare ska införas.

– Det behövs en rejäl upprensning av oseriösa företag i byggbranschen. Vi har problem i hela landet. Att bygga ställningar är ingen lek och yrkesbevis borde vara en självklarhet. Vi har också märkt att många arbetsmiljöansvariga och chefer saknar tillräcklig kunskap om byggnadsställningar. Arbetsgivarna borde fundera på att ge dem bättre utbildning, säger Johan Lindholm.

De vanligaste felen som upptäcktes var att arbetskraften hade otillåtet låg utbildning, uteblivna provdragningar, okontrollerade förändringar av befintliga ställningar och felaktig dokumentation.

Ställningsentreprenörernas kansli

Håkan Carlsson från Ställningsentreprenörernas kansli har länge arbetat med att stärka statusen för ställningsentreprenörer. Visionen var också att öka kunskapen hos både ställningsbyggare som dem som äger företagen.

På ytan kan det verka som om branschen idag har de allra bästa förutsättningarna för att skapa en sund konkurrens, både med hjälp av lagstadgade krav samt en certifiering. Auktorisationsnämnden som består av beställarledet är de som beslutar om kriteriekraven och även certifierar de aktuella företagen. Här finns företag från riksföretagen och representanter från papper- och massatillverkare samt kraftindustrin. Men ändå ökar inte efterfrågan på certifierade aktörer i den takt som är önskvärt. 

– Vi vill se ett starkare engagemang från beställarledet. Det behövs en kravställning på att ställningsföretag ska vara certifierade. I dagsläget är 39 av våra 134 medlemsföretag certifierade. Grunden i certifieringen är dels att ställningsföretaget ska få väl inarbetade rutiner och själv känna en trygghet i genomförandet av entreprenaderna. Men beställaren ska också känna en trygghet i att anlita ett STIB-auktoriserat företag då de årligen kontrolleras av utbildade revisorer, säger Håkan Carlsson till Branschaktuellt.

Det är precis därför det är så viktigt med certifierad STIB auktoriserad ställningsentreprenör, menar Håkan Carlsson. Det går hand i hand – krav från beställarledet kommer också att öka antalet certifierade ställningsentreprenörer, vilket i sin tur ger en sundare konkurrens mellan aktörerna.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0