ByggindustrinKartläggning kan bidra till bättre säkerhetskultur
20/11/2019 2min lästid

Kartläggning kan bidra till bättre säkerhetskultur

20/11/2019 2min lästid
Kartläggning kan bidra till bättre säkerhetskultur

Jan Johansson på sitt kontor, forskare vid Luleå tekniska universitet. Fotograf: Melina Granberg

“Först ska vi göra en litteraturstudie för att kartlägga internationell forskning”.

Jan Johansson vid Luleå tekniska universitet har fått medel på 3 277 000 kronor av AFA Försäkring för att kartlägga säkerhetsarbetet i den svenska byggbranschen.

– Fram till för ungefär tio år sedan minskade olycksfallen i byggindustrin. På senare år har utvecklingen planat ut och det har till och med blivit sämre på vissa ställen. Vi gjorde en internationell studie av vad det beror på och kom fram till att man för att komma vidare behöver titta på kulturen på byggarbetsplatserna, säger Jan Johansson, professor i arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet i ett pressmeddelande.

Vill hitta principer

Jan Johansson har tidigare bland annat forskat på säkerhet, arbetsorganisation inom gruvsektorn och arbetsolyckor i byggindustrin. Nu ska han undersöka säkerhetsarbetet i byggbranschen för att hjälpa den nystartade övningsanläggningen att utveckla en bra säkerhetsutbildning.

– Först ska vi göra en litteraturstudie för att kartlägga internationell forskning om säkerhetsarbete. Därefter ska vi titta på vilka säkerhetskulturer som finns i de större svenska byggföretagen för att försöka vaska fram vad som är bra och vad i kulturen de har gemensamt, säger Jan Johansson.

– Tanken är att vi ska försöka hitta principer som vi kan införa i säkerhetsparken. Det kan till exempel vara hur man ska organisera fortlöpande säkerhetsutbildning eller rutiner för arbetsmoment som förekommer på alla byggarbetsplatser.

Öva på arbetsmoment under realistiska förhållanden

Arbetsgivarorganisationen Sveriges byggindustrier ligger bakom den nystartade säkerhetsparken, som är belägen intill Arlanda flygplats, strax utanför Stockholm. Kunskapen om liknande säkerhetsanläggningar i Sverige är begränsad.

– Vi tror att det kan finnas liknande anläggningar inom andra industriella sektorer i landet, till exempel kärnkraftsindustrin. Det finns olika typer av träningsanläggningar, ofta handlar det om att man genomför simuleringar. Det viktiga med säkerhetsparken för byggbranschen är att man övar på arbetet in real life, så att säga. Till exempel att man övar på arbetsmoment utomhus även om det är dåligt väder, säger Jan Johansson.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!