2019-10-21 Byggnads kontrollerar byggarbetsplatser https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/10/tomas-kullberg-byggnads.jpg

Byggnads kontrollerar byggarbetsplatser

Tomas Kullberg, ordförande Byggnads Stockholm-Gotland. Foto: Byggnads
Byggindustrin

Arbetsmiljöveckan har startat. Byggnads Stockholm-Gotland kommer att kontrollera säkerheten på byggnadsställningar i Stockholms Län och på Gotland. Anledningen är det höga antalet döds- och allvarliga olyckor som skett. Där fel hittas kan arbetsplatsen stängas av för arbete.

Hittills i år har elva byggnadsarbetare omkommit på svenska arbetsplatser. Varje år inträffar tusentals olyckor på byggen som leder till allvarliga skador. Enbart i år har det rapporterats in 543 arbetsplatsolyckor i Stockholms Län och 15 stycken på Gotland. Det finns ett stort mörkertal som inte redovisas eller syns i statistiken. Många olyckor är kopplade till felaktiga och osäkra byggnadsställningar. Därför kommer Byggnads lokala och regionala skyddsombud att kontrollera säkerheten på landets byggnadsställningar under Arbetsmiljöveckan.

– Det räcker inte att vidta åtgärder först när en byggnadsarbetare skadat sig i sitt arbete. Vi kan inte låta en byggnadsarbetare falla från en byggnadsställning för att företag ska åtgärda brister. Vi ska se till att byggnadsställningen är säker från första början, säger Tomas Kullberg, ordförande Byggnads Stockholm-Gotland i ett pressmeddelande.

Finns flera problem

Ställningsbranschen har i dag flera problem. Ställningsutbildningarna är otillräckliga och många vittnar också om falska utbildningsintyg. Företag använder obehörig arbetskraft för att bygga ställningar och ändrar också befintliga ställningar på ett olovligt sätt. Byggnads vill införa krav på yrkesbevis för att få uppföra ställningar.

Fakta Arbetsmiljöveckan

Sedan tre år tillbaka har Byggnads arrangerat Arbetsmiljöveckan vecka 43. Tidigare år har fokus varit kvartsdamm, asbest och vibrationsskador. Under årets vecka gör Byggnads kontroller på arbetsplatser och sprider kunskapshöjande information om byggnadsställningar. Om en byggnadsställning bedöms utgöra fara för liv och hälsa har skyddsombuden rätt att stoppa arbetet.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!