2019-10-02 Utvecklaren köper upp konkurrent https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/04/bostader-genrebild.jpg

Utvecklaren köper upp konkurrent

Genrebild bostäder. Fotograf: Anders Löwdin
Genrebild bostäder. Fotograf: Anders Löwdin
Byggindustrin

Nyligen köpte Bonava upp sin norska konkurrent, bostadsutvecklaren Urbanium AS för 659 miljoner kronor.

Urbaniums verksamhet innefattar främst en landbank i Oslo med omnejd. I och med förvärvet stärker Bonava sin position på den norska marknaden. För närvarande är ett projekt om cirka 50 lägenheter i produktion med beräknat färdigställande i början av 2021.

Stärker sin norska position

Bonavas ambition är att integrera bolagets befintliga organisation och fortsätta utveckla marknadspositionen i Oslo. Transaktionen innebär att Bonava stärker sin position i Norge där Bonava idag endast har verksamhet i Bergen.

– Urbanium har en attraktiv landbank med projekt som är helt i linje med Bonavas ambition att utveckla grannskap och prisvärda hem som fler har möjlighet att bo i. Det i kombination med goda marknadsförutsättningar såsom befolkningstillväxt, urbanisering, samt stor brist på bostäder och stark efterfrågan gör att vi ser en stor potential till värdeskapande, säger Joachim Hallengren, vd och koncernchef, Bonava i ett pressmeddelande.

Förvärvet av Urbanium kräver godkännande av den norska konkurrensmyndigheten. Transaktionen förväntas slutföras under det fjärde kvartalet 2019.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!