2019-09-12 Livsfarliga arbetsvillkor – Byggnads besöker Qatar https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/09/byggnads-johan-lindholm-qatar-webb.jpg

Livsfarliga arbetsvillkor – Byggnads besöker Qatar

Johan Lindholm under arbetsplatsinspektion på Lusail Stadium i Qatar. Foto: Johan Ekström
Byggindustrin

Det händer mycket i Qatar just nu. Byggandet går på högvarv inför fotbolls-VM 2022. Byggnads har nyss deltagit i arbetsplatsinspektioner i landet och träffat migrantarbetare som bygger infrastrukturen och jobbar inom serviceyrken.

Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm har under tre dagar genomfört arbetsplatsinspektioner i Qatar och träffat migrantarbetare. De berättar om uteblivna löner, undermåliga boenden och livsfarliga arbetsmiljöer.

– Qatars regim bryr sig mer om fotbollsspelarnas air condition än om arbetarnas liv. Byggnadsarbetare tvingas att jobba tio timmar om dagen, sju dagar i veckan i 40-gradig värme. Situationen för migrantarbetarna kan bäst beskrivas som modernt slaveri. Tusentals arbetare har dött på VM-byggena. Fotbolls-VM ska vara en folkfest, inte en begravningsceremoni, säger Johan Lindholm i ett pressmeddelande.

Började engagera sig 2013

Byggnads började engagera sig för migrantarbetarnas villkor i Qatar 2013. Sedan dess har Byggnads gjort många arbetsplatsinspektioner och träffat hundratals byggnadsarbetare. Under den här resan träffade Johan Lindholm också migrantarbetare från andra yrkesgrupper, främst inom servicesektorn. Även de vittnar om uteblivna löner, undermåliga boenden och farliga arbetsmiljöer.

Flera förbättringar har skett på ett antal arenabyggen. Men förbättringarna berör ungefär 50 000 av totalt två miljoner migrantarbetare i Qatar. Arbets- och boendeförhållanden för dem andra byggnadsarbetarna och servicearbetarna är fortfarande urusel, skriver Byggnads. Därför uppmanar Byggnads nu fler fackförbund, som organiserar andra yrkesgrupper, att engagera sig för arbetarna i Qatar.

– Regimen försöker bygga upp en falsk fasad och dölja vad som pågår i landet. Genom att förbättra villkoren på arenabyggena och visa upp dessa för omvärlden hoppas man att vi ska missa resten. Ett världsmästerskap är en enorm industri och det handlar om tusentals byggarbetsplatser utöver arenorna och om all personal i servicesektorn. Jag kommer att ta kontakt med fler fackförbund för att öka pressen på regimen och Fifa, säger Johan Lindholm.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!