2019-09-10 Prognos: Fler jobb väntas i byggbranschen https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/11/bygge-genrebild-webb.jpg

Prognos: Fler jobb väntas i byggbranschen

Foto: Pixabay / cegoh / creative commons. Samtidigt som det blåser snålt kring handelsfastigheter öser investerare pengar över logistiksegmentet.
Foto: Pixabay / cegoh / creative commons.
Byggindustrin

Under det fjärde kvartalet för 2019 förväntar arbetsgivare i byggbranschen sig en ökad efterfrågan på arbetskraft. Men sett över tid syns en nedåtgående trend för branschen. Jobbprognosen för Sverige som helhet ligger på +10 procent, visar ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer.

– Byggbranschen har långa processer och ledtider, så även om byggtakten avtar så tar det ett tag innan det får genomslag i jobbprognoserna. På kort sikt kan vi konstatera att det är betryggande med en stark jobbprognos för Sverige som helhet, där vi ser den starkaste siffran på två år, säger Per Johansson, vd för Experis i Sverige, en del av ManpowerGroup i ett pressmeddelande.

Sett över tid pekar trendkurvan något nedåt

För fjärde kvartalet ligger sysselsättningstrenden för byggbranschen på +8 procent, vilket innebär att arbetsgivare förväntar sig en ökad efterfrågan på arbetskraft i höst. Sett över tid pekar trendkurvan något nedåt, och detta är den svagaste prognosen för branschen sedan andra kvartalet 2018. Prognosen är två procentenheter svagare än förra kvartalet då den låg på +10 procent. Jämfört med motsvarande period 2018 är årets prognos fem procentenheter svagare.

Sysselsättningstrenden för Sverige som helhet ligger på +10 procent för det fjärde kvartalet 2019. Det är den starkaste prognosen på två år. Jämfört med motsvarande period förra året är prognosen två procentenheter starkare, då svenska arbetsgivare rapporterade en sysselsättningstrend på +8 procent.

Svenska branscher med starkast jobbprognoser

1. Hotell- och restaurangbranschen, +14 procent
2. Offentlig sektor, +14 procent
3. Tjänstesektorn (finans-, fastighets- och uppdragssektorn), +12 procent
4. Transport- och logistiksektorn, +12 procent
5. De gröna näringarna (jordbruk, skogsbruk och fiske), +9 procent

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!