2019-08-20 Man dog i arbetsplatsolycka – nu åtalas ansvariga företaget https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/08/img_5653.jpg

Man dog i arbetsplatsolycka – nu åtalas ansvariga företaget

Bilden har inget med texten att göra. Bild: Räddningstjänsten i Karlstadsregionen.
Bilden har inget med texten att göra. Bild: Räddningstjänsten i Karlstadsregionen.
Byggindustrin

Mannen arbetade med att anlägga avlopp. Fyra meter ner i ett schakt fick han plötsligt flera ton lera över sig och dog, skriver Aftonbladet. Nu åtalas arbetsgivaren för grovt arbetsmiljöbrott och 1,5 miljoner kronor i böter.

Det var i februari 2018 som anläggningsarbetaren jobbade drygt fyra meter ner i ett dike i Hedemora. Plötsligt var olyckan framme och flera ton blöt lerjord föll över honom. Han hamnade under all jord och omkom.

Enligt Aftonbladet har åklagaren valt att dra entreprenören inför rätta och ansvaret faller på vd:n i företaget, som nu åtalas i Falu tingsrätt. Den åtalade mannen var ansvarig för arbetsmiljön på företaget där mannen arbetade. Han åtalas för grovt arbetsmiljöbrott och företaget krävs dessutom på 1,5 miljoner kronor i böter, skriver tidningen.

Orsakerna sägs bland annat vara att företaget inte har följt säkerhetsanvisningarna och inte gjort något för att förebygga rasrisken i det branta schaktet. Målet är ännu inte utsatt till huvudförhandling, meddelar Falu Tingsrätt.


Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!