2019-07-05 Fler olyckor på byggen under sommaren https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/07/byggnation-fotoMattias-Hamrén2.jpg

Fler olyckor på byggen under sommaren

Bilden har inget med texten att göra. Foto: Mattias Hamrén
Bilden har inget med texten att göra. Foto: Mattias Hamrén
Byggindustrin

Dubbelt så hög risk för skador och fler anmälningar om arbetsplatsolyckor. Det är ett faktum vid semestertider och perioder av inhyrd personal.

Arbetsgivare måste ta ett större ansvar, menar Skydda som arbetar med arbetsplatssäkerhet. 

Förra sommaren ökade anmälningarna om arbetsplatsolyckor i byggbranschen med 10 procent, enligt statistik från Arbetsmiljöverket. Statistiken visar även att skaderisken för inhyrd personal är dubbelt så hög jämfört med ordinarie tidpunkter på året.

Varannan byggarbetare utan skydd

Enligt Skyddas rapport ”säker arbetsplats 2019” anger nästan varannan byggarbetare att de inte använder personlig skyddsutrustning fullt ut eller inte alls. Vidare i undersökningen svarar åtta av tio byggnadsarbetare att de vill ha mer utbildning inom personligt skydd.

– Vi vet att inhyrda från bemanningsföretag eller säsongsanställda oftare är nya inom respektive bransch och att den som är ung och ny på jobbet löper större risk att skada sig än den erfarna. Även för personer med lång erfarenhet i yrket, finns det mycket att lära sig och vänja sig vid som skiljer mellan olika arbetsplatser, säger Mikael Hansson, vd på Skydda.

Höga krav på arbetsledare

Mikael Hansson påpekar att det kan handla om nya maskiner, annorlunda rutiner eller regler som man arbetar efter, men som inte alltid finns nedskrivna eller tydligt formulerade. Detta ställer extra höga krav på dem som arbetsleder säsongsarbetare eller sommarjobbare.

Arbetsgivaren ska enligt föreskrifterna för systematiskt arbetsmiljöarbete ge samtliga anställda kunskaper om risker i arbetet och hur man undviker dem. Dessutom är arbetsgivaren skyldig att vidta åtgärder för att samtliga anställda ska känna sig trygga med sina arbetsuppgifter.

– Svenska arbetsgivare måste arbeta mer förebyggande och prioritera säkerheten högre. Tid och resurser måste läggas på ordentliga introduktioner med genomgång av risker i arbetet och tydliga instruktioner för att minska risken för skador bland de som ska utföra arbetet under sommarperioden, säger Mikael Hansson, vd på Skydda.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!