2019-05-23 NCC bygger automatiserat höglager https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/05/b6dd9c6d2de0ff96_org.jpg

NCC bygger automatiserat höglager

Fotograf: Gävle Hamn Containerhamnen där det nya lagret ska byggas
Fotograf: Gävle Hamn Containerhamnen där det nya lagret ska byggas
Byggindustrin
Papper & Massa

Det blir NCC som får uppdraget att bygga Gävle hamns unika, automatiserade höglager för pappersprodukter. Kontraktet innebär ett partneringsamarbete med ett ordervärde på 190 miljoner kronor.

– Investeringen för en automatiserad anläggning för lagring och hantering av pappersprodukter, stärker hamnens konkurrenskraft och har stor betydelse för regionens pappersindustri. Volymerna i hamnen har ökat kraftigt, och när nu också containerterminalen fördubblar sin kapacitet, så tar vi viktiga steg mot fortsatt stark tillväxt, säger Gävle Hamns vd Fredrik Svanbom, i ett pressmeddelande.

Världsunik satsning

Projektet, som beskrivits som en världsunik satsning, har en omfattning på 12 000 kvadratmeter med 25 meter i takhöjd. NCC ska genomföra markarbeten, husbyggnad och installationer av bland annat kran och transportsytem.

Kommunalägda Gävle hamn är beställare, och man planerar att hyra ut anläggningen till hamnoperatören Yilport. Det nya lagret placeras i anslutning till containerterminalen som just nu byggs ut för att stå klar i slutet av nästa år. 

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!