Byggindustrin
13:e maj 20193 min lästid

Dyster statistik: Fler dör på jobbet

13:e maj 20193 min lästid
Dyster statistik: Fler dör på jobbet
Foto: Arbetsmiljöverket.
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Antalet människor som dör i olyckor på jobbet har ökat de senaste tre åren. Hittills i år har 21 människor omkommit på sin arbetsplats. Siffran steg i veckan efter två dödsolyckor – inom loppet av några dagar.

Ökning de senaste åren

De täta dödsfallen driver upp en redan dyster statistik. 21 människor har dött i arbetsplatsolyckor i Sverige hittills i år, enligt Arbetsmiljöverket. I fjol landade den totala siffran på 50 människor, vilket var en ökning jämfört med 2017, 44 människor.

Arbetsmiljöverket ser mycket allvarligt på ökningen.

– Vi befinner oss i en högkonjunktur, med fler som jobbar och fler arbetade timmar. Det finns en hård tidspress och krav på både arbetsgivare och arbetstagare att utföra arbetet mycket fort, säger Håkan Olsson, ställföreträdande generaldirektör vid Arbetsmiljöverket till TT.

Men det är inte nödvändigtvis en förklaring till varför olyckorna sker, tillägger han.

– En olycka orsakas ofta av brister i säkerheten, att man inte har undersökt och riskbedömt arbetet eller momentet fullt ut. Nu måste flera på arbetsplatsen samverka för att på stopp på olyckorna. Ytterst är det ändå arbetsgivarens ansvar.

Skyddsombud

Polisen utreder de två dödsolyckorna som inträffade i veckan, och omständigheterna är oklara. Men IF Metall trycker på larmknappen och kräver åtgärder i ett brev till näringsminister Ylva Johansson.

Arbetsplatsernas skyddsombud måste få bättre utbildning och fler befogenheter och polisens arbete att utreda arbetsplatsolyckor måste prioriteras och gå fortare, anser fackförbundet.

– Det ska kosta att slarva med säkerheten, även om det i det läget redan är för sent. Det måste finnas ett förebyggande arbete. Vi är helt övertygade om att det går att jobba hårdare med arbetsmiljön och undvika att trenden går åt fel håll, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson till TT.

Fakta: Nio av tio är män

Dödsolyckorna har minskat med 90 procent sedan 1950-talet. Men de senaste tre åren har siffrorna åter stigit och årets siffror pekar åt samma negativa håll.

Nio av tio omkomna är män, och oftast drabbas äldre erfarna personer.

Den vanligaste typen av dödsolycka är den då arbetstagaren kommer i kontakt med ett föremål, en person eller ett djur. Därefter kommer klämning, skärning och stick, följt av fall från höjd.

I början av 1990-talet omkom drygt 100 personer per år i arbetet och siffran har minskat stadigt sedan dess. Men sedan 2015 ökar antalet dödsfall igen.

2009: 41 personer.

2010: 54 personer

2011: 58 personer

2012: 45 personer

2013: 35 personer

2014: 41 personer

2015: 34 personer

2016: 37 personer

2017: 44 personer

2018: 50 personer

Hittills 2019 (t om 10 maj): 21 personer

Källa: Arbetsmiljöverket

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0