ByggindustrinNCC bygger biogasanläggning
07.05.2019 14:34 3 min lästid

NCC bygger biogasanläggning

07.05.2019 14:34 3 min lästid
Sobacken. Fotograf: HZI

Sobacken. Fotograf: HZI

Utanför Jönköping ska det byggas en anläggning som ska producera miljövänlig biogas till fossilfritt bränsle.

Jessica Branschaktuellt
0

Utanför Jönköping ska det byggas en anläggning som ska producera miljövänlig biogas till fossilfritt bränsle. NCC är entreprenören som har tecknat byggkontrakt med Hitachi Zosen Inova (HZI). Ordervärdet uppgår till cirka 90 miljoner kronor.

I den nya biogasanläggningen ska HZI producera miljövänlig biogas. Biogasen produceras av matavfall och trädgårdsavfall och används till fossilfritt bränsle för personbilar, lastbilar och bussar.

3 500 kvadratmeter

Anläggningen som ska byggas är 3 500 kvadratmeter fördelat på sju byggnader. NCC Infra är totalentreprenör och ansvarar bland annat för markarbeten, betongarbeten, byggnation av stomme och samtliga installationer i byggnaderna. Att bygga biogasanläggningen är tekniskt komplicerat, tung processutrustning ska installeras i byggnaden vilket ställer höga krav på dimensionering och grundläggning. Samordning av alla installationer på en begränsad yta och med många aktörer är ytterligare en utmaning.

− När projektet går för högtryck under hösten kommer cirka 100 medarbetare från HZI, NCC och underentreprenörer att arbeta i projektet samtidigt. Det ställer stora krav på samordning i både tid och rum för att säkerställa en säker arbetsmiljö och att arbetet flyter på för alla. I NCC har vi stor vana av att leda komplexa projekt, vilket kommer till nytta här, säger Christian Axelsson, produktionschef, NCC Infra i ett pressmeddelande.

Gott samarbete

I Högbytorp i Stockholm har NCC byggt en kretsloppsanläggning med kraftvärme och biogas där HZI ansvarade för biogasanläggningen med NCC som partner. Ett gott samarbete i Högbytorp bidrog till att HZI valde att anlita NCC för byggnationen av biogasanläggningen i Jönköping. 

− Den nya anläggningens biogasproduktion och uppgradering till fordonsgas baseras på HZI:s beprövade teknik Kompogas©. Det är en torr rötningsteknik som har många fördelar vad det gäller hög tillgänglighet, låga driftkostnader samt möjlighet att hantera en stor bredd av bioavfall. På HZI är vi stolta att genom detta projekt bidra till regionens mål om reducerade fossila utsläpp, säger Nils Lannefors, affärsutvecklingschef för HZI i Sverige.

Projektet har startat och den nya biogasanläggningen ska vara i full drift i februari 2021. Kontraktet uppgår till cirka 90 miljoner kronor och orderregistreras i andra kvartalet 2019 i affärsområde NCC Infrastructure.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!