2019-03-19 Världens högsta träbyggnad färdigställd i Norge https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/03/9f49649c100c8242_org.jpg

Världens högsta träbyggnad färdigställd i Norge

Bild: Metsä Wood
Bild: Metsä Wood
Byggindustrin

Mjøstårnet öppnades officiellt den 15 mars 2019 och tog då över titeln som världens högsta träbyggnad. Den 18 våningar höga byggnaden i Brumunddal i Norge når en höjd på 85,4 meter. I byggnaden finns ett hotell, bostäder och kontorsutrymmen. 

Mjøstårnet symboliserar miljövänligt tänkande inom byggande och visar att de går att bygga höga byggnader i trä. Konstruktionsuppgiften att skapa en så hög byggnad var en positiv utmaning för Øystein Elgsaas, arkitekt och partner på Voll Arkitekter.

– Vi vill inspirera andra att bygga på samma sätt, säger Elgsaas, i ett pressmeddelande.

Konstruktionen liknar konventionella byggnader men elementen har mycket större mått än vanligt. Både stomme och fasad på Mjøstårnet är tillverkade i trä. Den lastbärande konstruktionen består av limträpelare, balkar och diagonala balkar, som passar för höghus. De tio understa våningarna är tillverkade av prefabricerade träelement. De övre våningarna är tillverkade av betong för att hålla ihop konstruktionen och förhindra att den svajar.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!