2019-06-07 Fastighetsbolaget miljardförvärvar i Lund https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/02/bild-nya-tornet-4-webb.jpg

Fastighetsbolaget miljardförvärvar i Lund

Bild på Nya tornet 4. Foto: Wihlborgs
Bild på Nya tornet 4. Foto: Wihlborgs
Byggindustrin
Transaktion

I höstas förvärvade Wihlborgs Nya Vattentornet 3 på Ideonområdet i Lund. Nu köper fastighetsbolagen även de två intilliggande kontorsfastigheterna Nya Vattentornet 2 och Nya Vattentornet 4 om totalt 49 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta.

Nya Vattentornet 2, även kallat Mobile Heights Center, omfattar 24 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta och bland de större hyresgästerna finns Schneider Electric och flera bolag inom Sigma-koncernen. Här finns också restaurang och ett kontorshotell inriktat på innovationsbolag.

Nya Vattentornet 4 omfattar 25 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta, med Sony Mobile som största hyresgäst, samt ett parkeringshus med cirka 370 platser. I fastigheten finns även en restaurang. Båda fastigheterna är miljöcertifierade enligt LEED Guld.

Köpeskilling om 1 260 miljoner kronor

Fastigheterna förvärvas genom en bolagsaffär för en köpeskilling om 1 260 miljoner kronor. Hyresvärdet är 105 miljoner kronor och i dagsläget är drygt 20 procent vakant. Fullt uthyrt beräknas avkastningen till strax under 6 procent.

Säljare är Vasakronan och tillträde har skett idag, den 8 februari 2019. Investeringen finansieras huvudsakligen via befintliga kreditfaciliteter.

– Detta förvärv är en naturlig del i vår fortsatta satsning på tillväxt och ökad densitet i Lund. Inom loppet av några månader har vi kunnat komplettera vårt bestånd på Ideon med 70 000 kvadratmeter attraktiva kontorsytor på lättillgängligt läge direkt kopplat till den nya spårvägen, säger Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs Fastigheter i ett pressmeddelande.

”Stor potential i Lund”

– Det finns en stor potential i Lund, där närheten till universitetet och tillgången till arbetskraft med specialistkompetens attraherar nya företag och ger tillväxtmöjlig­heter för befintliga företag. Ett av de exempel som ligger närmast i tiden är vår hyresgäst Volvo Cars som startade ett mindre utvecklingscenter på Ideon hösten 2016, sedan vuxit successivt och till årsskiftet tar över ett helt hus om 7 000 kvadratmeter.

Efter förvärvet äger och förvaltar Wihlborgs 291 000 kvadratmeter i Lund, varav 183 000 kvadratmeter på Ideon. Wihlborgs äger även 50 procent i Fastighets AB ML4 som uppfört och äger Max IV-anläggningen, vilken hyrs ut till Lunds universitet på ett 25-årigt hyresavtal.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!