2019-01-29 Hissförbundet välkomnar beskedet https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/01/daniel-nyman-webb.jpg

Hissförbundet välkomnar beskedet

Daniel Nyman. Foto: Hissförbundet
Daniel Nyman. Foto: Hissförbundet
Byggindustrin

Samtidigt som Hissförbundet och DHR välkomnar återinförandet av investeringsstödet för hyresbostäder genom den nya regeringen – uppmanar aktörerna regeringen att konkretisera vad ett förändrat investeringsstöd innebär och att ta hänsyn till stödets positiva effekt för tillgängliga och användbara bostäder.

– När stödet används för att utöka antal våningsplan omfattas ocksåhissinstallationer – ett bra sätt att få fram snabba, billiga bostäder och samtidigt öka tillgängligheten i det befintliga beståndet. Denna påbyggnadsbonus bidrar till att lösa två av vår tids stora bostadspolitiska utmaningar, den akuta bostadsbristen och bristen på tillgängliga bostäder för den snabbt växande andelen äldre, säger Daniel Nyman, ordförande i Hissförbundet i ett pressmeddelande.

70 000 trapphus i Sverige saknar hiss

Uppskattningsvis saknar idag cirka 70 000 trapphus i Sverige hiss. Enligt en tidigare beräkning av Hissförbundet kan hissar bespara samhället stora kostnader för bostadsanpassning eller särskilt boende: mellan 76-124 miljarder kronor om hiss skulle installeras i samtliga hisslösa flerbostadshus med tre våningar och högre.

– Investeringsstödet behövs inte bara för nybyggandet av hyresrätter, utan även för att öka tillgängligheten till befintliga bostäder. All investering i tillgänglighet och användbarhet är också en investering i hållbart bostadsbyggande, säger förbundsordförande i DHR Rasmus Isaksson.

Investeringsstödet avskaffades när Riksdagen antog Moderaternas och Kristdemokraternas statsbudget för 2019, men ska enligt Januariöverenskommelsen nu göras om, koncentreras och effektiviseras.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!