2018-12-05 Projekt för framtidens smarta gator https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/12/sweco-framtidens-gator-webb-forskning.jpg

Projekt för framtidens smarta gator

Forskningsprojektet syftar till att ta fram modeller för multifunktionella gator. Visualisering: Sweco
vForskningsprojektet syftar till att ta fram modeller för multifunktionella gator. Visualisering: Sweco
Byggindustrin
Infrastruktur
I ett nytt forskningsprojekt ska Sweco ska ta fram riktlinjer för framtidens smarta gator, tillsammans med KTH, Chalmers, VTI, Spacescape och White. Projektet syftar till att ta fram modeller för multifunktionella gator som möter framtida utmaningar med bland annat urbanisering, digitalisering och klimatförändringar.

Våra städer består till 20–30 procent av gator och dessa måste förvaltas och utvecklas för att möta framtiden. Urbaniseringen ställer högre krav på gators bidrag till livskvalitet, närhet, säkerhet och mångfunktionalitet, det skriver Sweco.

Nya krav kommer med autonoma och elektrifierade fordon

Digitaliseringen skapar möjligheter för autonoma och elektrifierade transporter av gods och människor samtidigt som elektrifieringen av fordon ställer nya krav på elnätets infrastruktur och segregationen måste minska. Allt detta påverkar stadens gator och kräver nya smarta lösningar.

– Projektet tillåter oss att vara framtidsspanare och inte styrda av att förhålla oss till dagens regelverk, vilket känns väldigt spännande. Vi kommer att samla all vår breda kunskap, blicka framåt och ta fram riktlinjer för hur vi ska planera framtidens gator. Det handlar bland annat om hur gatorna bör utformas för att vara digitala och ”smarta”, men samtidigt kunna hantera framtida klimatförändringar, säger Louise Bergström, projektledare från Sweco i ett pressmeddelande.

Pågår under tre år

Swecos uppdrag omfattar att sammanställa kunskap och erfarenheter om olika gatutypers mångfunktionalitet och tekniska ramverk för transport, energi, ICT, VA, dagvatten, ekosystemtjänster, stadsliv, drift och underhåll, med fokus på nybyggda eller nyligen ombyggda gator.

Forskningsprojektet kommer att pågå under tre år och finansieras av VINNOVA.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!