2018-12-05 Prisfluktueringar, ostabilt läge och tuffa krav https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/12/marknad-webb-fastighet.jpg

Prisfluktueringar, ostabilt läge och tuffa krav

Bild: Fastighetsbyrån
Bild: Fastighetsbyrån
Byggindustrin
Priset för både bostadsrätter och villor ska ha sjunkit med -1 procent, enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik. Dock ska årstakten för båda bostadsslagen vara mindre negativ än förra månaden.
Branschen kommenterar siffrorna från Svensk Mäklarstatistik.
– Nu är det ungefär 3 år sedan trenden med kraftigt stigande bostadspriser bröts och ersattes av en mer dämpad prisutveckling. Sedan dess har bostadspriserna ändå utvecklats ganska starkt i reala termer om man tar hänsyn till att inflationen varit så låg. Undantaget är Stockholm där priserna stått stilla sedan november 2015. Eftersom bostadspriserna är högst där, även när man jämför med löneläge och andra kostnader ett hushåll har, begränsar hårdare amorteringsregler och restriktivare banker betalningsförmågan mest där. I resten av Sverige, där det är lättare att få tillräckligt stora bostadslån, styr betalningsviljan prisutvecklingen mer. En kombination av stark ekonomi och låga räntor gör betalningsviljan hög, säger Erik Olsson, ordförande i Fastighetsmäklarförbundet.
Björn Wellhagen, vd på Mäklarsamfundet, håller med Erik Olsson om en viss stabilisering.
– Under hösten har vi sett en tilltagande stabilisering på bostadsmarknaden. Samtidigt har prisförväntningarna från både mäklarkåren och konsumenterna rört sig snabbt upp och ned. Det speglar en osäkerhet om de långsiktiga förutsättningarna, som räntenivån och andra plånboksfrågor. Resultatet blir en slagig marknad med små prisrörelser, säger Björn Wellhagen, vd Mäklarsamfundet.

Fortfarande avvaktan med nyproduktion

Fastighetsbyrån nämner en fortsatt avvaktan när det kommer till nyproduktion.
– Vi är vana vid att bostadspriserna i Sverige rör sig i en tydlig riktning och historiskt sett så har det varit uppåt. Nu är det lite annat läge där det svänger fram och tillbaka. Förra månaden var det svagt upp och nu är det motsatsen. Samtidigt gjorde vi fler bostadsaffärer i november i år jämfört med förra året. Det spretar och jag förstår att det kan vara svårt och förvirrande för konsumenterna, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån och fortsätter:
– När det gäller nyproduktion ser vi en fortsatt avvaktan. Prisjusteringar har gjort att det säljs något mer men överlag är det är fortfarande trögt på många orter. Det är också påtagligt att andelen som säljer först ökar. På vissa orter är det en majoritet som säljer innan de köper vilket skiljer sig avsevärt från hur det såg ut för några år sedan.
Bolåneregler och räntehöjningar påverkar.

– Hårdare bolåneregler i kombination med kommande räntehöjningar gör köparna mer avvaktande vad gäller stora bostäder och bostäder med hög avgift. Trenden är allra tydligast i storstäderna, men den minskade efterfrågan påverkar också bostadsrättspriserna i riket som helhet, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!