2018-12-03 Reportage: Smart användning och öppna system https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/12/orebrobostader-smartare-fastigheter-webb.jpg

Reportage: Smart användning och öppna system

Jonas Tannerstad. Foto: Örebrobostäder
Jonas Tannerstad. Foto: Örebrobostäder
Byggindustrin
Reportage

Integration med cirkulära- och öppna system, det är några faktorer som ett så kallat smart hus borde ha, enligt Jonas Tannerstad på Örebrobostäder. Örebrobostäder har länge arbetat med att digitalisera sitt fastighetsbestånd och fokuserar just nu mycket på AI.

Traditionell fastighetsautomation är lite kontroversiellt, nämner Tannerstad, som hellre ser en ny typ av standard.

– Ett smart hus är ett hus där man använder sig av öppna system, samma som industrin gör. Något som bygger på en industriell programmeringsstandard och där man kan lägga till en mjukvara i ett hus när det behövs. Just nu har vi på Örebrobostäder ett stort fokus på artificiell intelligens, där vi tillämpar ett tänk som påminner om användningen av appar i en smartphone.

Klimatsmarta lösningar

Under intervjun kommer oundvikligen klimatfrågan på tal, en central fråga nu när Sverige bygger mer och städer förtätas. Tannerstad brinner för klimatfrågan och menar att man kan se förtätningen av städer som en klimatsmart lösning, istället för en utmaning.

– För det första är en smart fastighet är ett hus som är smart i sig själv. Men också som är smart tillsammans med andra hus, vilket i slutändan betyder att förtätningen av en stad eller ett bestånd kan verka som ett verktyg för att hjälpa klimatet, inte stjälpa.

Aktiv användare av energisystem

Lösningen är då, enligt Tannerstad, att låta fastigheten integreras mer aktivt i anslutande system.

– För det andra är en smart fastighet inte bara en passiv användare av energi, utan en aktiv användare av ett framtida energisystem. I takt med att man sakta ändrar förutsättningarna för energianvändningen så måste husen också bli smartare – som användare.

– Och slutligen, husen borde vara smarta för dem som bor där och att de som valde att bo där ska kunna välja ett hus som aktivt bidrar till kloka beslut. Som exempel, att elbilar blir en del av husets energisystem och husets möjlighet att lagra energi. Ett smart hus kommer med andra ord att kunna integrera hyresgästerna i energisystemet.

Klimatsmart är också lönsamt

Jonas Tannerstad är positiv till förändringen som digitaliseringen bidrar till och lyfter Örebrobostäder som ett levande exempel.

– Jag tycker att Örebrobostäder är ett levande exempel på att saker kan ske. Vi har själva reducerat vår energianvändning med drygt 40 procent och vi siktar nu på 50 procent till 2019. Det är egentligen ett mentalt hinder och man måste se att det inte finns någon konflikt mellan att vara affärsmässig och att spara energi.

 

Detta är ett reportage från Bygg & Infrastruktur nr 4 2018, en del av Temat Smartare Fastigheter. Läs mer här.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!