Byggindustrin100-åring byggs nu om
21/11/2018 3min lästid

100-åring byggs nu om

21/11/2018 3min lästid
100-åring byggs nu om

Illustration: Tengbom arkitekter

Ska byggas om och byggas ut för att anpassas till dagens och morgondagens krav.

Torpaskolan i Jönköping är en anrik, över 100 år gammal skola, som nu ska byggas om och byggas ut för att anpassas till dagens och morgondagens krav på en god skolmiljö.

Utbyggnaden och anpassningen görs för att utöka skolans kapacitet från 450 elever till 525 elever på sikt, men framför allt för att skapa en bättre arbetsmiljö, både inne och ute för lärare och elever.

Illustration: Tengbom arkitekter
Illustration: Tengbom arkitekter

“Vi ser bara positivt på detta”

En utbyggnad i sju våningar kommer göras på ena sidan av skolans västra sida, där blir det nya lokaler för undervisning. På norra delen av skolans västra sida kommer en ny skolmatsal i ett plan att byggas. Ovanför idrottssalen byggs arbetsplatser för lärare och personalrum. Till sist blir det även renovering av skolköket och en helt ny skolgård.

– Det blir en anpassning av denna gamla, fina skola till 2020-talets krav. Vi ser bara positivt på detta och jag vet att eleverna väntar på att bygget ska dra igång. Jag ser fram både emot vår nya lokaler och den nya skolgården som kommer få en fotbollsplan med konstgräs, en yta för lek med nya lekredskap och en skolträdgård, säger Ellinor Magnusson, rektor på Torpaskolan i ett pressmeddelande.

– Länsantikvarien har varit inblandad och haft synpunkter på hur utbyggnaderna ska se ut. Utbyggnaderna görs på ett varsamt sätt för att smälta ihop bra med befintlig byggnad, utan att vi använder material eller metoder som är dyrare än vänligt, säger Ulrika Åberg-Juul som är projektledare på Tekniska kontoret.

Begränsad påverkan under byggnationen

Under byggtiden kommer lärare och elever använda skolan som vanligt. Det ska inte påverka i någon stor utsträckning enligt den riskbedömning som gjorts. Vid vissa tillfällen kan det låta lite som det gör på byggarbetsplatser och en fjärdedel av skolgården kommer stängas av för att byggtransporterna ska fungera. De parkeringar som finns på skolgården idag kommer inte gå att använda under byggtiden.

– Torpaskolan är en central skola och vi måste alla förhålla oss till de begränsade ytor som finns när det gäller möjlighet till parkeringar, hämtning och lämning. Jag hoppas de flesta har förståelse för det, att det är viktigare att vi satsar på barnens skolmiljö, säger Ellinor Magnusson.

Byggnationen drar igång i samband med sportlovet 2018. Det mesta kommer vara klart till höstterminen 2020, därefter renoveras skolköket.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!