2018-10-09 Finalister klara för markanvisningstävling https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/10/markanvisningstavling-goteborg-webb.jpg

Finalister klara för markanvisningstävling

Så här ser skissbilderna ut för de tre finalistförslagen. Källa: Göteborg stad
Så här ser skissbilderna ut för de tre finalistförslagen. Källa: Göteborg stad
Byggindustrin

Nyligen avslöjades de tre finalistförslagen över hur Skanstorget kan utvecklas och förtätas. De tre finalistförslagen tävlar i en markanvisningstävling och det är en speciell tävling som fastighetsnämnden utlyser. För första gången i Göteborgs Stads historia är det göteborgarna som tillsammans med staden ska bestämma hur området kan se ut. Vinnaren av de tre finalisterna ska nämligen röstas fram av medborgarna.

Göteborg befinner sig i ett skede där stadsutvecklingen pågår för fullt och nu är det dags för Skanstorget att omvandlas, det skriver staden i ett pressmeddelande. Området där parkeringsplatsen befinner sig idag ska bebyggas. Cirka 200 bostäder planeras med kommersiella lokaler i bottenvåningarna, även en förskola med fyra avdelningar planeras. De befintliga parkeringsplatserna kan kommas att ersättas med en ny underjordisk parkering. Ambitionen är att cirka 60 procent av bostäderna ska vara bostadsrätter och cirka 40 procent vara hyresrätter.

Tre bästa förslagen

För att ta fram tre finalister har en bedömningsgrupp som bestått av både interna och externa aktörer utgått från de krav som staden ställer i denna markanvisning* och alltså valt ut de tre bästa förslagen.

– Det har varit ett stort intresse för tävlingen. Tio bidrag har kommit och det har varit en utmaning att ta fram tre finalister, säger Joel Blomgren, projektledare för markanvisningstävlingen, i ett pressmeddelande.

De tre finalisterna är:

Förslag A: Emellan och emellanåt
Förslag B: Haga hjärta Linné
Förslag C: Knytkalas

Vinnaren presenteras av fastighetsnämndens presidium på en pressträff senare under hösten. Då kommer det även att avslöjas vilken eller vilka aktörer som står bakom finalistförslagen.

Bakgrund

I maj utlyste fastighetsnämnden en markanvisningstävling för Skanstorget. En speciell plats för många göteborgare i ett område med mycket kulturell historia. En av utmaningarna är att ta vara på områdets karaktär och bevara det som finns samtidigt som det behöver utvecklas med nybyggnation och infrastruktur. Det ska bygga en hållbar stad där kollektivtrafik och cykel är prioriterade färdmedel.

Bedömningsgruppen har bestått av representanter från:

Göteborgs Stad
Fastighetsägarna
Hyresgästföreningen Göteborg
Västsvenska Handelskammaren
Sveriges Byggindustrier
Yimby Göteborg

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!