2018-10-01 Guld för Sverige i Yrkes-EM https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/10/yrkes-em-sverige-webb-budapest-webb.jpg

Guld för Sverige i Yrkes-EM

Det svenska Yrkeslandslaget 2018. Foto: WordSkills Sweden
Det svenska Yrkeslandslaget 2018. Foto: WordSkills Sweden
Byggindustrin

Efter tre tävlingsdagar avslutades Yrkes-EM 2018 nyligen med prisutdelning och avslutningsceremoni på Papp László Sportaréna i Budapest, en bit bort från tävlingsområdet HungExpo. För svensk del blev det tre guldmedaljer, ett brons och tre Medallion for Excellence.

”Vi visste att det skulle bli en tuff utmaning”

Medallion for Excellence är en utmärkelse som tilldelas de tävlande som visat prov på exceptionellt hög kvalité och lyckats samla in höga poäng (700 eller över) i respektive yrkeskategori. Medallion for Excellence togs av Louise Olsson, hudterapeut från Ystad, Anton Ala-Englund, CNC-fräsare från Nybro, och Alexander Olofsson, personbilstekniker från Örnsköldsvik.

– Det är första gången vi åker till ett mästerskap med en trupp som aldrig tävlat internationellt, så vi visste att det skulle bli en tuff utmaning för laget. Trots det tar vårt svenska yrkeslandslag hem tre guld, ett brons och tre Medallion for Excellence. Vi är extremt stolta över vad våra tävlande presterat här i Budapest, de är verkligen ett superlag som hjälpt, stöttat, gråtit och framförallt skrattat tillsammans, säger Patrik Svensson, tävlingsansvarig för WorldSkills Sweden i ett pressmeddelande.

100 000 besökare

Runt 100 000 besökare tog sig till Yrkes-EM i Budapest. På plats har de kunnat följa när 500 tävlande från 28 olika länder har kämpat om medaljer inom 40 olika yrken. Det svenska Yrkeslandslaget kom till mästerskapet med en trupp på 32 tävlande som deltagit i 27 yrken.

Hungexpo, Ungerns största multifunktionella arena som täcker en yta på 70 000m2, har huserat mästerskapet som pågick mellan 26–28 september.  Ytan har omfattat tävlingsområden, prova-på aktiviteter för besökare, konferenser och utställningar.

Yrkes-EM 2018 var den tionde upplagan av mästerskapet, som anordnades för första gången i Rotterdam 2008. Yrkes-EM går vartannat år i ett av de 28 deltagande länderna. Senaste mästerskapet anordnades 2016 i Göteborg. Dit kom cirka 75 000 besökare och för svensk del blev det totalt sex medaljer.

 

LISTA PÅ TÄVLANDE OCH PLACERING:

GULD:
Viktor Thulin
Kock
Genarp

Lina Andersson
Bagare
Uppsala

Martin Lindelöw
Industrielektriker
Hässleholm

BRONS: 
Emil Fäldt
Hotellreception
Malmö

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!