Byggindustrin
2 min lästid

Nya byggregler flyttas fram

18:e juni 2024, 13:47
Nya byggregler flyttas fram
Foto: Andreas Blomlöf.
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

Boverket vill ge samhällsbyggnadssektorn och kommunernas byggnadsnämnder mer tid att förbereda sig.

– Vi har fått till oss att det finns en oro för att branschen och offentliga aktörer inte ska hinna förbereda sig inför att de nya byggreglerna börjar gälla. Vi har därför beslutat att flytta fram datumet för ikraftträdandet så att övergången från det gamla till det nya sker på ett bra sätt, säger Anders Sjelvgren, generaldirektör Boverket.

Boverkets nya byggregler kan börja tillämpas först den 1 juli 2025. Därefter blir det en övergångsperiod på ett år då byggherren kan välja att antingen använda de gamla eller de nya byggreglerna.

De nya reglerna kommer att beslutas och göras tillgängliga som planerat innan årsskiftet 2024/2025. Då finns även vägledning på plats som ska hjälpa aktörerna att förstå och använda reglerna. I början av 2025 kommer det även finnas en webbutbildning som övergripande beskriver tillämpningen av reglerna. Planen är sedan att den ska kompletteras med en serie fördjupningar inom de olika föreskriftsområdena.

– Med både vägledning och webbutbildning på plats ett halvår innan reglerna börjar gälla hoppas vi att de som ska tillämpa och bedöma utifrån de nya reglerna får god tid på sig att förbereda sig, säger Jonas Edahl projektledare för Boverkets arbete med att ta fram nya byggregler.

#boverket
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0