Byggindustrin
2 min lästid

Småhustillverkare varslar efter nedläggning

17:e september 2018, 14:21
Småhustillverkare varslar efter nedläggning
Älvsbyhus fabrik i Vålberg. Foto: Älvsbyhus
Jessica Branschaktuellt Jessica Branschaktuellt
Like 0

I ett pressmeddelande meddelar Älvsbyhus vd Kent Johansson att han tillsammans med Älvsbyhus ledning har beslutat att lägga ner fabriken i Vålberg. Nedläggningen betyder även att samtliga anställda varslas.

Trots låga räntor och bostadsbrist dalar försäljningssiffrorna bland flera av småhustillverkarna, det skriver Älvsbyhus i ett pressmeddelande. Aktören skriver att orsaken och det grundläggande problemet som de tvingats hantera, är finansieringen för bostadsköp som skärpts till under senare år. Hos branschorganisationen för småhustillverkarna, TMF, säger man att tendensen med minskad försäljning skavara tydlig i hela Sverige.

Ytterligare försvårar möjligheten

“Det är bolånetaket i kombination med skärpta amorteringskrav som slår mot branschen. Det senaste i raden av skärpningar är ett skuldkvotstak som ytterligare försvårar möjligheten till bostadslån.”

Älvsbyhus menar att de nu måste se över sin produktionstakt.

“Vi har en orderingång som inte motsvarar produktion i fyra fabriker. Vi verkar i en extremt konkurrensutsatt bransch där fokus fortsätter att ligga på kostnaderna. För att vi ska fortsätta vara starka och konkurrenskraftiga tar vi därför beslutet att lägga ner en av våra fyra fabriker. Vi, som Sveriges största småhustillverkare, har i dag sammantaget 334 anställda i hela koncernen. Nedläggningen i Vålberg innebär att 44 personer av dem blir varslade, varav 39 är kollektivanställda och fem är tjänstemän.”

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0