Byggindustrin
1 min lästid

Byggstarterna blir allt fler

15:e maj 2024, 07:03
Byggstarterna blir allt fler
Byggstarternas fördelning på olika fastighetstyper i Byggstartsindikatorn, maj 23 till april 24. Bildkälla: Byggfakta.
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

Byggstarterna av nyproduktionsprojekt steg med 1,0 procent mellan mars och april. Bostadsbyggandet steg med 1,4 procent medan övrigt byggande steg med 0,8 procent.

De senaste tolv månaderna har Byggstartsindikatorn stigit med 3,7 procent. Bostadsindikatorn har ökat med 10 procent medan Indikatorn för övrigt byggande stigit 1 procent.

– Byggstartsindikatorn steg även under april. Indikatorn har nu varit svagt uppåtgående i sex månader. Osäkerheten kring hur mycket det faktiskt byggs i vissa projekt, eller om de bara är byggstartade på pappret, kvarstår men läget ser definitivt lite ljusare ut nu än tidigare, säger Tor Borg, analyschef på Citymark Analys och Byggfakta.

Årstakten håller sig över 20 000 byggstartade bostäder.

-Bostadsindikatorn är nu tillbaka på de nivåer den låg på under början av våren 2023. Den ligger dock bara på lite drygt hälften av den genomsnittliga nivån för perioden 2015-22. Så det är fortfarande mycket att återhämta och en fallande projekteringstakt talar för att det kommer att ta tid, säger Tor Borg.

Byggfaktas Byggstartsindikator visar hur nybyggnationen i bostadssektorn och övriga fastighetssektorer utvecklas genom bearbetning av uppgifter från Byggfaktas byggprojektdatabas byggt på de byggstartade nybyggnationsprojektens uppskattade byggkostnader.

#byggfakta
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0