2018-08-09 Byggjätten klimatsatsar, solceller blir standard https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/08/viva-solpaneler-blir-standard-riksbyggen.jpg

Byggjätten klimatsatsar, solceller blir standard

Bild på solceller på taket av Brf Viva, Göteborg. Bildkälla: Riksbyggen
Bild på solceller på taket av Brf Viva, Göteborg. Bildkälla: Riksbyggen
Byggindustrin

Riksbyggen har tagit beslutet om att i all nyproduktion av såväl hyres- som bostadsrätter i flerfamiljshus införs solcellsanläggningar som standard i kommande projekt.

– Som kooperativt företag vill vi på Riksbyggen gå i bräschen för ett långsiktigt och mer hållbart bostadsbyggande. Att utöka andelen förnybar energi är en viktig del i arbetet med att minska klimatbelastningen och därför inför vi solceller som standard i våra bostadsprojekt, säger Mårten Lilja, vice vd på Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad i ett pressmeddelande.

Efterlyser fler förändringar

Solcellsanläggningar införs i samtliga projekt där det är tekniskt lämpligt.

– Både tekniskt, ekonomiskt och regelverksmässigt är det idag möjligt att på ett ansvarsfullt sätt installera solpaneler på bred front. Regelverken kring lokalproducerad el har förenklats de senaste åren men vi efterlyser fler förändringar, särskilt när det gäller hur skatter tas ut på lokalproducerad el. Det skulle öka det ekonomiska incitamentet ytterligare och fler kan följa vårt exempel, säger Mari-Louise Persson, energistrateg på Riksbyggen.

Ökat kraftigt

Installationen av solcellsanläggningar i befintliga fastigheter har ökat kraftigt de senaste åren, enligt Riksbyggen. Mellan 2013 och 2017 installerade bostadsrättsföreningar som är kunder till Riksbyggen solcellsanläggningar med en sammanlagd toppeffekt om åtminstone 1 612 kW. Omräknat till koldioxid sparar detta med nordisk residualmix ungefär 566 ton koldioxid/år.

– Ett viktigt arbete för Riksbyggen är att hjälpa bostadsrättsföreningarna att genomföra hållbarhetsåtgärder som till exempel att installera solcellsanläggningar. Intresset från bostadsrättsföreningarna är mycket stort när det gäller installation av solceller, säger Mårten Lilja.

Riksbyggen hade vid årsskiftet 4 988 bostäder i pågående produktion och har pågående/planerade bostadsprojekt i över 60 kommuner, från Ystad i söder till Kiruna i norr.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!