2018-08-07 Därför rustas Nordens högsta byggnad med smarta hissar https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/08/karlastaden-tornet-serneke.jpg

Därför rustas Nordens högsta byggnad med smarta hissar

Ola Serneke, vd och grundare till Serneke, är själv initiativtagare till projektet. Bildkälla: Serneke
Ola Serneke, vd och grundare till Serneke, är själv initiativtagare till projektet. Bildkälla: Serneke
Byggindustrin

Karlatornet i Göteborg blir med sina 245 meter och 73 våningar Nordens högsta byggnad. Men en sådan höjd kräver även smart och hållbar struktur. 

Från Karlatornet är det fri sikt till Vinga, Marstrand och fyren Pater Noster. Och även stadens landmärken Älvsborgsbron, Skansen Kronan, Liseberg, Kämpebron och Keillers park. Och hur tar man då sig mellan dessa 73 våningar, jo med hiss såklart.

Intelligent styrsystem

Hissarna i Karlatornet kommer att bli höghastighetshissar med ett intelligent styrsystem som ”lär sig” hur människor förflyttar sig i tornet och anpassar körningarna därefter. För att säkra ett smidigt personflöde kommer Karlatornet att förses med hissar som är förberedda för uppkoppling mot molnet och som därför kan förutse eventuella problem innan de uppstår.

– Detta är ett unikt projekt. Vi vill att hisslösningarna ska vara minst lika innovativa och exceptionella, säger Adam Adielsson, Projektledare på Serneke Bygg AB, som är totalentreprenör för Karlatornet, i ett pressmeddelande.

Snabba puckar

Allt som allt i Karlatornet kommer det att finnas fem stycken hissar, varav tre hissar går hela vägen upp till högsta våningen. Uppskattningsvis är det cirka 3 000 människor som beräknas använda hissarna på daglig basis.

Hissarna i tornet färdas i hela 8 respektive 6 m/s. Det går därför snabbt att ta sig mellan våningarna. Det kommer till exempel att ta cirka 30 sekunder att åka från våning 10 till Penthouse på våning 70, utan stopp.

Ultrarope

I tornet kommer även en ny smart hissteknik att användas som kallas Ultrarope. Det innebär att hissvajrarna är speciellt utformade för att klara av höga höjder bra. Hittills har systemet installerats i bland annat Marina Bay Sands i Singapore, Sky Tower i Nya Zeeland och kommer även att installeras i världens framtida högsta byggnad – Jeddah Tower i Saudiarabien. Karlatornet blir den första byggnaden i Norden som använder denna innovativa teknik.

Utöver hissarna i tornet kommer hotelldelen i Karlatornet att utrustas med nio stycken intelligenta hissar.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!