Byggindustrin
1 min lästid

Kraftig ökning av konkurser i november

1:a december 2023, 09:11
Kraftig ökning av konkurser i november
Foto: Hasse Holmberg / TT.
Christopher Blanck Christopher Blanck
Like 0

Antalet konkurser i Sverige fortsätter att öka. Under november gick totalt 904 aktiebolag i konkurs, vilket är en ökning med 14 procent. Det är den högsta siffran sedan Creditsafe började sina mätningar 1999 och det är den första gången konkurserna överstiger 900 under en månad.

Hittills i år har 7 318 aktiebolag gått i konkurs, jämfört med 5 615 under samma period förra året. Detta är sextonde månaden i rad med uppgång. 

Tittar man på byggbranschen så gick 978 bolag i konkurs förra året. Under 2023, fram till november, ligger den siffran på 1 328. Det innebär en ökning på 33 procent under november och en total ökning under året på 36 procent.

– Månadens toppnotering är en tråkig, men förväntad konkursutveckling. Speciellt utifrån de sämre ekonomiska tiderna och det faktum att det finns fler aktiebolag idag än tidigare. Inflation, ökade räntekostnader och återhållsamma hushåll innebär stora utmaningar för många företagare, speciellt nystartade. Det är en utmanande tid för näringslivet där förmågan och möjligheten att ställa om och anpassa sin verksamhet blir avgörande, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe.

#creditsafe
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0