Byggindustrin
1 min lästid

Byggarbetare startar upprop – mot branschens kris

28:e november 2023, 12:49
Byggarbetare startar upprop – mot branschens kris
Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm vid en byggarbetsplats på Kvarnholmen, Nacka. Bildkälla: Byggnads.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

– Det mullrar ute på byggarbetsplatserna och frågan är bara hur länge regeringen kan slå dövörat till? Byggbranschen har tvärnitat och om inget görs kommer det att få katastrofala följder. Under 90-talskrisen lämnade 20 000 byggnadsarbetare branschen, skulle något liknande hända idag så skulle det dra ner hela samhället i en ännu allvarligare lågkonjunktur, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.

Engagerade byggnadsarbetare i Stockholm har tagit initiativ till kampanjen ”Bygg bort krisen – bygg bostäder”. Startskottet gick idag då namninsamlingen skickades runt på ett 30-tal byggarbetsplatser runt om i Stockholmsregionen.

– Det handlar om att rädda jobben för Sveriges byggnadsarbetare. Vi vill att regeringen tar krisen på allvar och sätter in medel för att stimulera bostadsbyggandet, säger Stefan Slottensjö, snickare och en av initiativtagarna till uppropet.

Under december och januari kommer kampanjen att spridas på byggarbetsplatser över hela landet och målet är att samla in namnunderskrifter som sedan ska lämnas över till bostadsminister Andreas Carlson (KD)

Byggkonjunkturen
I oktober varslades 1302 i år personer om uppsägning i byggindustrin, jämfört med 522 varsel samma månad 2022.

I Stockholm har antalet uppsägningar ökat med 167 procent jämfört med 2022

Antal påbörjade bostäder

  • 2022: 59 000
  • 2023: 27 000 (prognos)
  • 2024: 19 500 (prognos)

Källa: Boverket och Arbetsförmedlingen

#byggnads #varsel
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0