Byggindustrin
3 min lästid

Säkrar 156 miljoner för hampa till byggbranschen

21:a september 2023, 12:36
Säkrar 156 miljoner för hampa till byggbranschen
Hampafiberisolering och Remi Loren, grundare & VD Ekolution. Bildkälla: Ekolution.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Ekolution är ett svenskt Greentech-bolag specialiserat inom produktion, utveckling och försäljning av biobaserade material av industrihampa.

Nu har Naturvårdsverket beviljat Ekolution ett investeringsstöd på upp till 94,5 MSEK för bolagets nya produktionsanläggning för hampaisolering i Skåne. Stödet ges inom ramen för Naturvårdsverkets initiativ Klimatklivet och finansieras av EU-medel genom NextGenerationEU, som syftar till att stötta satsningar på fossilfri framtidsteknik och grön omställning.

– Naturvårdsverkets stöd Klimatklivet riktar sig mot företag som vill bidra till att öka takten i klimatomställningen med investeringar som varaktigt minskar utsläppen av växthusgaser. Här kan staten vara med och dela risk med näringslivet, för att minska kostnaden, säger Carl Mikael Strauss, chef för Klimatklivet för industri, Naturvårdsverket.

– Vi är väldigt glada över förtroendet från Naturvårdsverket (Klimatklivet) och ett imponerande investerarkollektiv. Kapitaltillskottet kommer ytterligare att stärka vår förmåga att driva en skalbar kommersiell verksamhet där varje investerad krona skapar maximal klimatnytta för en hållbar bygg- och fastighetsbransch, säger Remi Loren, grundare och VD för Ekolution.

För att ytterligare säkra ambitionen att bidra till att svenska bygg- och fastighetsbolag blir klimatneutrala har Ekolution även avslutat en Series A-finansieringsrunda som säkrat investeringar på motsvarande 61 miljoner.

Den nya högteknologiska maskinparken i Staffanstorp i Skåne län, med planerad produktionsstart under hösten 2024, har utvecklats i samarbete med världsledande maskintillverkare inom naturfiberprocessering. Förutom isoleringsmaterial kommer anläggningen att producera klimatneutrala produkter av hampafiber och vedämnen från industrihampa. Fabriken har kapacitet att förädla cirka 37 000 ton hampa per år med en potential att binda 72 000 ton CO2eq per år (brutto).

 Tidig inspirationsbild på fabrik vid Kronoslätt i Staffanstorp. Bildkälla: Ekolution.

Ekolutions nya maskinpark sammanför samtliga processer under ett tak vilket möjliggör för hampafiberisoleringen att ytterligare förbättra sin kolinbinding som motsvarar upp emot -70 kg CO2/m3 isolering (inklusive biogent kol).

Produktionsvolymen och den lokala försörjningskedjan möjliggör även för Ekolution att nå kostnadseffektivitet i produktionen av sina byggmaterial och bli prismässigt konkurrenskraftiga.

Biobaserade produkter har enligt bolaget hög efterfrågan inom bygg- och fastighetssektorn, men även inom djur- och lantbrukssektorn, textilsektorn, möbel- och förpackningsindustrin, bilindustrin, samt som biokompositer.

Investerarkollektivet bakom Series A-rundan omfattar:

  • Hagman Green Business, (Gunnar Hagman), tidigare VD Skanska Sverige, nu Styrelseordförande Ekolution
  • Southbay Evergreen (Rickard Dahlberg, medgrundare NREP/Urban Partners)
  • Ludvig Friberger, ClimateTech Investor, grundare av RugVista
  • Longrun Capital (Familjen Ljungberg)
  • Neptunia Invest (Johan Karlsson, grundare Slättö)
  • Heddinvest (Henrik Jönsson), Lantrbukare / Hampaoldare
  • Terasea (Niklas Knöppel), klimatentreprenör

– Det är mycket glädjande och hoppfullt att Ekolution har attraherat investerare i en mycket tuff kapitalmarknad. Det visar på intresset för investeringar i bolag med en konkret och tydlig affär i den gröna omställningen. Det är också ett utmärkt tillfälle för alla företag och aktörer i den svenska bygg-och fastighetsmarknaden att gå från ord till handling och välja en klimatpositiv produkt på bra kommersiella villkor, säger Gunnar Hagman, Styrelseordförande Ekolution.

#nrep #skanska
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0