Byggindustrin
2 min lästid

"Vårt kollektivavtal blir än mer konkurrenskraftigt"

20:e juni 2018, 09:55
Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier. Bildkälla: Sveriges Byggindustrier
Jessica Branschaktuellt Jessica Branschaktuellt
Like 0

Idag tisdag röstade riksdagen ja till regeringens proposition Ett entreprenörsansvar för lönefordringar i bygg- och anläggningsbranschen. Sveriges Byggindustrier anser att lagförslaget kan komma att bli en börda för Sveriges småföretagare.

Under våren har Sveriges Byggindustrier fört intensiva samtal med regeringen kring lagförslaget och vad det innebär för deras kollektivavtal.

– Vi kan nu konstatera att regeringen lyssnat på oss och låter de kollektivavtal i sektorn som innehåller ett entreprenörsansvar vara fredade, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier i ett pressmeddelande.

Mycket ansvar på huvudentreprenör

Den nya lagen innebär att en arbetstagare som inte får lön av sin arbetsgivare för arbete i en bygg- eller anläggningsentreprenad ska kunna få betalt från en annan entreprenör högre upp i kedjan. Ansvaret att betala ut lön ska i första hand gälla uppdragsgivaren, det vill säga den entreprenör som har anlitat arbetstagarens arbetsgivare som underentreprenör. Om uppdragsgivaren inte betalar eller inte kan nås ska även entreprenören högst upp i kedjan, huvudentreprenören, kunna ansvara för att lönen utbetalas.

– Vi är överens med fackförbundet Byggnads hur Byggavtalet ska tolkas när den nya lagen träder i kraft 1 januari 2019. Tillsammans har vi säkerställt att lagen inte tar över vårt gemensamma kollektivavtal, utan bara blir tillämpbar i vissa speciella fall. I och med detta kommer troligen fler byggföretag bli medlemmar hos oss nu när vårt kollektivavtal blir ännu mer konkurrenskraftigt och attraktivt, säger Mats Åkerling.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0