2018-06-18 Byggnads om lagförslaget: ”En seger” https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/06/byggnads-ordforande-nytt-lagforslag.jpg

Byggnads om lagförslaget: ”En seger”

Byggnads ordförande Johan Lindholm. Bildkälla: Byggnads
Byggnads ordförande Johan Lindholm. Bildkälla: Byggnads
Byggindustrin

Sveriges riksdag röstar om ett entreprenörsansvar på svensk arbetsmarknad. Byggnads välkomnar lagförslaget.

”Ordning och reda på svensk arbetsmarknad”

Den entreprenör som har huvudansvaret för ett byggprojekt måste ta ansvar för alla sina underentreprenörer. Det innebär bland annat att arbetstagare alltid ska få ut sin lön, även om de anlitats av en underentreprenör.

–Vi utgår ifrån att samtliga av riksdagens partier tar sitt ansvar och röstar igenom detta som ett sätt att få ordning och reda på svensk arbetsmarknad, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm. Det är idag ett stort problem att entreprenörerna pekar på varandra när det blir problem med löner och säkerhet. Det är inte acceptabelt – någon måste bära huvudansvaret.

Förhandlat fram huvudentreprenörsansvar

Parterna i byggbranschen har förhandlat fram ett huvudentreprenörsansvar i kollektivavtal. Avtalet kommer att skrivas under av Byggnads och Sveriges Byggindustrier så snart riksdagen röstat igenom förslaget. På detta sätt kan parterna agera snabbt om branschen förändras och lagförslaget inte fungerar som det är tänkt.

–Byggnads har återigen visat vägen genom att ta ansvar för utvecklingen i byggbranschen, säger Johan Lindholm. Våra medlemmar har tagit strid för detta ända sedan 2014. Utan oss som blåslampa hade varken lagstiftningen eller avtalet sett dagens ljus. Nu måste hela branschen ta ansvar för att rensa upp i underentreprenörsträsket.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!