ByggindustrinSlopat bygglov för solceller
12/06/2018 3min lästid

Slopat bygglov för solceller

12/06/2018 3min lästid
Slopat bygglov för solceller

Bildkälla: Telge Energi

“Nödvändigt om vi ska få långsiktigt hållbara modeller”.

Ökning med 65 procent

Enligt solelstatistiken för 2017 växte solelen med 65 procent under förra året, det totala antalet nätanslutna solelanläggningar är idag cirka 15 300 stycken och förväntas öka i och med att processerna blir enklare, skriver Telge Energi.

Elbolaget har länge jobbat med förenklingsprocesser vad gäller solcellsanläggningar för solelproducenter och ser beskedet som mycket glädjande. Det förväntas snabba upp processerna, speciellt vad gäller privatpersoner som är mikroproducenter för eget energibehov, men även för en mängd andra tak.

– Vi har idag över 1 000 stycken egna solelproducenter runt om i landet som förser den svenska elmarknaden med 100% Svensk Sol. Vi värnar om våra solelproducenter och vill underlätta för fler att kunna producera sin egen el. Därför gläds vi åt nyheten om att kravet på bygglov tas bort. Vi är förstås intresserade av att driva förändring i regelverk som underlättar för våra kunder och vår affärsmodell, säger Jonas Månsson, kommunikationschef på Telge Energi i ett pressmeddelande.

“Det här är en härlig nyhet”

Telge Energi är med och driver Solelkommissionen som aktivt jobbar med politiskt påverkansarbete i solkraftsfrågor. Elbolaget hoppas att detta påskyndar utvecklingen mot det långsiktiga målet att solel skall bidra med 10 procent av all elproduktion i Sverige 2040.

– Idag betalar vi en av de högsta ersättningarna i branschen för det överskott som våra mikroproducenter producerar och det är vi stolta över, det är också nödvändigt om vi ska få långsiktigt hållbara modeller, både för oss som elbolag och för de investeringar som våra kunder gör, fortsätter Jonas Månsson.

Johan Öhnell, vd på Solkompaniet och initiativtagare till nätverket Solelkommissionen ser också han positivt på förslaget.

– Det här är en härlig nyhet som kommer att innebära mer solel. Det slopade bygglovskravet underlättar framförallt för alla de villaägare som står i startgroparna att installera solceller. Nästa steg är att även ta bort bygglovskravet på platta tak som inte syns från marken, säger Johan Öhnell, vd på Solkompaniet och initiativtagare till nätverket Solelkommissionen till Branschaktuellt.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!