Byggindustrin
4 min lästid

E.ON:s nya huvudkontor står klart i maj

25:e mars 2023, 06:00
E.ON:s nya huvudkontor står klart i maj
För det nya huvudkontoret förses fasaden med dubbelskalsfasad, trä och tegel. Bildkälla: Castellum.
Emilia Granberg Emilia Granberg
Like 0

Bygget har utgått från ett högt hållbarhetstänk och certifieras enligt BREEAM Outstanding samtidigt som både huset och verksamheterna certifieras enligt The Well Building Standard.

Sedan byggstarten 2020 har ett nytt kontorshus växt upp längs med Carlsgatan i Malmö. Nu håller projektet på att färdigställas och i maj väntas inflytten börja.

– Nu befinner vi oss i en hektisk slutfas där alla delar ska knytas ihop. Det är ett stort projekt med ett tekniktungt kontorshus och det är många funktioner som ska integreras med varandra innan vi kan lämna över den färdiga produkten, säger Anna Björklund, projektutvecklingschef på Castellum.

Det nya kontorshuset omfattar cirka 27 000 kvadratmeters uthyrningsbar yta varav E.ON kommer hyra runt 24 000. Utöver E.ON kommer även Castellum flytta in i huset liksom verksamheter som gym och en större restaurang. Bottenvåningen med olika typer av verksamheter har varit viktig i utvecklingen av huset där de olika verksamheterna ska bidra till att ge staden liv, samt öka utbudet av service i området. I en del av bottenvåningen har E.ON reception och kundmottagning, en trappa upp återfinns E.ON:s kund- och mötesytor, och här kan man också uppleva atriet med en sin iögonfallande trappa.

Höjd energieffektivitet med dubbelskalsfasad

– Arkitekturen är i mångt och mycket gjord för att stödja funktionerna i huset. Bland annat har man jobbat med en dubbelskalsfasad för att höja energieffektiviteten i byggnaden samtidigt som fasaden släpper in en stor mängd dagsljus. Dubbelskalsfasaden har ett stort mellanrum på 70 centimeter och fungerar som en täckjacka på vintern och som solskydd på sommaren. Sedan följer den vanliga fasaden innanför och här har vi valt naturliga material som tegel och trä, säger Anna Björklund och tillägger:

– Allt material har valts med omsorg och utefter byggnadens storlek har vi valt ett större format på teglet – skärmtegel. Det gör att det blir väldigt fint att titta på – både från avstånd och när man kommer riktigt nära.

BREEAM Outstanding och WELL

Som Anna Björklund nämner ska dubbelskalsfasaden vara med och höja energieffektiviteten i huset men det är inte det enda hållbarhetsinitiativet som utförs i projektet. Kontorshuset ska certifieras enligt BREEAM Outstanding vilket ställer höga krav på byggnadens miljöprestanda, bland annat utifrån energianvändning, inomhusklimat, byggnadens placering och byggnadsmaterial.

Därför förses taket med både biotoptak och solceller. Samtidigt certifieras huset enligt The Well Building Standard som ställer krav på människors hälsa och välbefinnande på arbetet.

– Något extra roligt med projektet är att både byggnaden, E.ON:s verksamhet och vår verksamhet certifieras med WELL. För att uppnå certifieringen har vi bland annat ett gym i huset, en stor tilltalande trappa som ska motivera folk att skippa hissen och på taket har vi en stor takterrass med utearbetsplatser, mötesrum, utomhusgym och odlingslådor.

Byggmaterial görs om till inredning

Ett annat hållbarhetsinitiativ i projektet har handlat om en hållbar inredning där E.ON valt att begränsa inköp av nya möbler för att i stället väcka liv i gamla.

– Utöver energibesparingen för själva byggnaden har vi som hyresgäst valt att satsa på en hållbar inredning. I våra nya lokaler kommer vi därför återbruka så gott som alla våra tidigare arbetsplatsmöbler. De möbler som inte kommer kunna användas på samma sätt i nya huset har vi monterat ner och byggt om och gett dem ny gestaltning. Vår grundtanke har varit att återbruka så mycket det bara går och undvika att slösa på planetens resurser, berättar Linda Palac, projektchef på E.ON Sverige.

Genom hanteringen har E.ON sparat 1 900 kvadratmeter trämaterial vilket motsvarar 22,8 ton.

– Vi har också samarbetat med företaget Lab La Bla som på ett kreativt sätt arbetar med att skapa ny användning av industrins spillmaterial. I vårt fall har de arbetat med att skapa inredning och inredningsdetaljer. Till exempel blir våra paraplyställ gjorda av skorstenar från ett gammalt nedlagt tegelbruk i Skåne, säger Linda Palac och avslutar:

– Många tror att det är billigare och smidigare att arbeta på det här sättet men det kräver enormt mycket mer logistik. I början av projektet fick vi till oss att det var osäkert att återbruka möbler i den här omfattningen då det riskerar att inte bli bra men vi valde att gå emot dessa rekommendationer. Vi har verkligen ansträngt oss för att inte slösa med planetens resurser genom att köpa nytt och hittills ser resultatet ut att bli superfint. Vi är otroligt nöjda med vårt nya kontorshus – inifrån och ut.

#castellum #eon #malmö #skanska
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0