2018-05-16 Stort mörkertal: Ryska VM-byggets dödssiffra https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/05/dodssiffra-fotbolls-vm-ryssland-2018.jpg

Stort mörkertal: Ryska VM-byggets dödssiffra

Bild från 2016 på Rostov-on-Don, en av flera värdstäder och arenor som byggs för Fotbolls VM i Ryssland. Dödssiffran kring bygget för VM tros präglas av stort mörkertal.
Bild från 2016 på Rostov-on-Don, en av flera värdstäder och arenor som byggs för Fotbolls VM i Ryssland. Dödssiffran kring bygget för VM tros präglas av stort mörkertal.
Byggindustrin

Minst 21 döda – så lyder dödssiffrorna från Human Rights Watch senaste rapport om VM-byggena inför fotbolls-VM i Ryssland 2018.
– Återigen misslyckas värdlandet och FIFA att ta sitt ansvar och säkerställa att byggnadsarbetare får arbeta under drägliga villkor, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm i en kommentar.

Byggnads tror att mörkertalet på omkomna och allvarligt skadade är stort. Vid OS i Sochi ska det ha visat sig, flera månader efter att OS avgjorts, att över 70 byggnadsarbetare förolyckats.

Systematiskt slaveri, utebliven lön och exploatering

I rapporten: HUMAN RIGHTS GUIDE FOR REPORTERS – 2018 FIFA World Cup in Russia, framkommer det bland annat att VM-byggena präglas av allt från systematiskt slaveriarbete, undanhållande av löneutbetalningar och exploatering av migrantarbetare.

Flertal missförhållanden

Sedan det globala bygg- och träfacket BWI undertecknade ett samverkansavtal med FIFA lokalt i Ryssland 2016 har 35 inspektioner av arenabyggena genomförts. I en del av inspektionerna har Byggnads varit med på plats och gång på gång påtalat missförhållandena.

– Men nu står vi här igen och kan konstatera att vårt landslag ska spela på arenor som skördat liv. Vi hyser dock en stor förhoppning om att FIFA via tryck från sina medlemsorganisationer kraftfullt ändrar riktning och fullt ut kräver respekt för fackliga och andra mänskliga rättigheter då nya värdländer utses, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

 

Första matchen i fotbolls-VM i Ryssland spelas i Moskva 14 juni. Sverige spelar sin första match i gruppspelet mot Sydkorea den 18 juni.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!