2018-05-14 Så vill svenskar satsa på fossilfritt i städer https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/05/bilar-cykel.jpg

Så vill svenskar satsa på fossilfritt i städer

Fossilfritt i städer
Enligt WWF vill nio av tio svenskar ha fossilfritt i sina städer. Bildkälla: WWF
Byggindustrin
Energieffektivisering
Infrastruktur

Nio av tio svenskar tycker att det är viktigt att deras stad är hållbar. Enligt Världsnaturfonden är det större investeringar i sol- och vindkraft som ligger högst på listan.

Större investeringar i förnybar energi, minskat matsvinn och gratis kollektivtrafik vill svenskar ha i sina städer. Det uppger Världsnaturfonden, WWF, i ett pressmeddelande.
Där framkommer det, i en undersökning som även inkluderar USA, Mexico och Indien, att 91 procent av svenskarna tycker att det är viktigt med att sin stad har en hållbarhetsprofil. Däremot anser fyra av tio svenskar att de har makt att påverka beslutsfattarna.

WWF vill ha ett fossilfritt Sverige 2030

– Det är glädjande att medborgarna vill prioritera omställningen till ett fossilfritt samhälle. Eftersom städerna redan idag orsakar över 70 procent av de globala koldioxidutsläppen är det viktigt med en snabb omställning om vi ska uppnå Parisavtalet. I Sverige vill WWF se 100 procent förnybar energi och en fossilfri fordonsflotta redan 2030, så den kommande mandatperioden är betydelsefull, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF.

En fjärdedel vill ha fossilfri kollektivtrafik

Något som lyfts upp i undersökningen är billig, välfungerande och miljövänlig kollektivtrafik. Det inkluderar även förbättrade cykelvägar och eldrivna fordon.

Siffrorna baseras på en Sifo-undersökning med 4000 respondenter.
Det viktigaste åtgärder för att bli mer klimatsmarta är:

1.  Ökad användning av och investeringar i förnybar energi, som sol och vind (37%)
2.  Minskat matsvinn (30%)
3.  Ökade möjligheter till hållbar konsumtion (27%)
4.  Fossilfri kollektivtrafik (25%).

 

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!