2018-04-17 NCC tar sikte på digital plattformslösning https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/04/ncc.jpg

NCC tar sikte på digital plattformslösning

Anders Torell
Anders Torell blir vd för Loop Industries. Foto: NCC
Byggindustrin
NCC

NCC satsar på bolagsöverskridande samarbeten och lanserar därför Loop Industries – techbolag för digitala start-ups inom byggbranschen.

Bolaget fokuserar på skalbara affärer inom byggbranschen. Företagsportföljen består i dagsläget av verksamheterna Loop Rocks, Loop Rocks Express och Hauly, digitala plattformar för logistik, byggmaterial och transporter.

För innovativa affärer

– Med Loop Industries skapar vi ett bolag med innovativa och disruptiva affärer som bidrar till att utveckla byggbranschen. Vi kommer att agera som ett oberoende bolag och öppnar upp för externa investerare och bolagsöverskridande samarbeten, säger Anders Torell som blir vd för Loop Industries i ett pressmeddelande.

Öppet ekosystem

Redan idag samarbetar Loop Industries olika verksamheter med bolag som Sweco, Norconsult, Trapezia, Cowi och andra ledande miljökonsulter. Ambitionen är att utveckla ett öppet ekosystem med kompletterande tjänster inom byggmaterial, logistik, transporter och andra tjänster.

– Med Loop Industries utmanar vi på olika sätt ineffektiviteter i branschen. De lösningar vi utvecklar ökar produktiviteten och sänker kostnaderna samtidigt som koldioxidutsläppen minskar och återanvändningen av andrahandsmaterial ökar, säger Anders Torell.

Loop Rocks, Loop Industries öppna plattform ska möjliggöra effektivare hantering av sten, jord och andra sekundära fyllnadsmassor på byggarbetsplatser. Bland annat har plattformen hjälp till att sänka transport- och materialkostnader för kunderna, lägre koldioxidutsläpp och ökad återanvändning av andrahandsmaterial, skriver bolaget. Loop Rocks finns redan i Sverige, Finland, Danmark och Norge.

Virtuellt åkeri

Nästa verksamhet i Loop Industries är Hauly, ett virtuellt åkeri, som matchar utbud och efterfrågan på transporter av byggmaterial också det via en öppen plattform och app.

En tredje satsning är Loop Rocks Express som utnyttjar Loop Rocks nätverk och kopplar på täkter som kan erbjuda nytt material som ett komplement till det material som Loop Rocks loopar mellan byggarbetsplatser.

– Vi ser en stor potential i Loop Industries, med öppna digitala plattformslösningar inom byggbranschen. Genom att bolagisera och bjuda in externa parter ser vi större möjligheter för Loop Industries att växa vidare och verka som ett öppet och oberoende bolag till nytta för hela byggbranschen, säger Håkan Broman tf koncernchef på NCC.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!