2018-04-12 Fastighetsmäklarförbundet spår prisuppgång https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/04/fmf.jpg

Fastighetsmäklarförbundet spår prisuppgång

Marknadsindikator från FMF.
Marknadsindikator från FMF. Källa: FMF
Byggindustrin

Mäklarpanelen, som genomförs av Valueguard i samarbete med Fastighetsmäklarförbundet (FMF), spår en prisuppgång för bostadsmarknaden. 

Inte sedan i början av september 2017 har så många mäklare spått en prisuppgång för bostadsmarknaden som under de senaste fyra veckorna.

Två av fem

Resultatet från de fyra senaste veckorna visar att två av fem (39 procent) mäklare tror på en prisuppgång den kommande tremånadersperioden. Endast en av fem (20 procent) tror på prisnedgång vilket är en minskning med 9 procentenheter jämfört med förra månaden. Två av fem (41 procent) tror på stillastående priser för bostadsmarknaden.

”Våren är här”

Efter en längre nedgång av Valueguards marknadsindikator hösten 2017 steg indikatorn igen under de sista veckorna av 2017 och de första veckorna 2018. De senaste veckorna har indikatorn legat kring 20, vilket innebär att de mäklare som tror på en prisuppgång är fler än de som tror på en prisnedgång. Antalet svar per vecka har den senaste tiden legat mellan 260 och 300.

– Våren är här och är en tid då många vill sälja sina bostäder. Mäklarna upplever att budgivningarna har tagit fart och att det säljs många bostäder. Att mäklarna tror på en prisuppgång hänger troligen ihop med högsäsongen i kombination med att köpare och säljare återigen har hittat varandra på de marknader som de senaste månaderna varit osäkra. Vi ser också ett lägre utbud av bostadsrätter än vanligtvis för årstiden vilket spås dra upp priserna, säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet i ett pressmeddelande.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!