Arkitektur
2 min lästid

Nya stadsdel inspireras av trähustradition

6:e april 2018, 10:07
Nya stadsdel inspireras av trähustradition
Illustration: Arkitema Architects
Jessica Branschaktuellt Jessica Branschaktuellt
Like 0
I Östersund växer det fram en ny stadsdel – Blomstergården. Arkitema står för den arkitektoniska gestaltningen.

Blomstergården inspireras av Östersunds äldre trähusbebyggelse där det gamla vävs ihop med det nya och stadsliv förenas med friluftsliv och sport.

Småskalig blandstad

Det nuvarande industriområdet omvandlas till en småskalig blandstad som öppnas upp och bildar en grön och aktiv stadsdel som länkar staden med det intilliggande naturreservatet och skidstadion.

– Det blir otroligt spännande och roligt att tillsammans med Östersunds kommun, Östersundshem och Rikshem utveckla denna nya stadsdel, en stadsdel som väver ihop natur och stad, säger Kristina Peters, affärsområdeschef och partner vid Arkitema i ett pressmeddelande.

Inspiration av Östersunds trähusbyggande

Blomstergården kommer att bestå av nya hyresrätter och bostadsrätter, äldreboende, trygghetsboende, LSS-boende, förskolor, skola och park med en totalyta på cirka 88 000 m².

– Östersunds tradition av trähusbyggande är vår utgångspunkt för arkitekturen i Blomstergården, där lägre byggnader med sadeltak blandas med profilbyggnader. Bebyggelsen trappas upp mot norr där bostäderna får en vidunderlig utsikt över den gamla stadskärnan, Storsjön och landskapet, säger Kristina Peters.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0