Byggindustrin
2 min lästid

Ökat antal kvinnor på samhällsbyggnadsutbildningar

18:e februari 2022, 15:05
Ökat antal kvinnor på samhällsbyggnadsutbildningar
Sandra Mobaraki, Byggsandra. Pressbild: KYH
Malin Rothenborg Malin Rothenborg
Like 0

Regeringen har slagit fast att 25 procent av de som nyanställs inom bygg- och anläggningsbranschen ska vara kvinnor senast år 2030. En förutsättning för att uppnå det är att fler kvinnor utbildar sig inom samhällsbyggnadsyrken.

Yrkeshögskolan KYH arbetar för jämställda ledningsgrupper och fler kvinnliga lärare. För att nå ut till fler kvinnor samarbetar skolan sedan 2021 även med Sandra Mobaraki (“Byggsandra”), vars arbete med att främja en jämställd byggbransch har genererat en stor och hängiven följarskara. Det framgår av ett pressmeddelande från KYH.

Sandra Mobaraki har hjälpt till genom att nå ut med budskapet om en mer jämlik byggbransch och att KYH:s utbildningar är en väg dit. Samarbetet har medfört att antalet kvinnor som antogs till Byggproduktionsledarutbildningen ökade från 36 procent 2020, till 54 procent 2021 i Göteborg och Malmö.

– KYH är öppet för alla och vi vill verkligen uppmana kvinnor att söka till våra samhällsbyggnadsutbildningar, och till våra lärartjänster, säger KYH:s verksamhetschef Christina Frisk.

Nästa steg i samarbetet är en serie filmer där Mobaraki möter kvinnor som har trotsat hinder och fördomar för att genom sin utbildning på KYH komma vidare mot drömjobbet i byggbranschen.

– I en av filmerna möter jag Malin, som är alumni från KYH. För henne vara det en flickdröm att komma in i byggbranschen, men hon vågade inte söka sig dit och saknade kvinnliga förebilder. Det var likadant för mig. Jag har haft ett stort intresse för branschen sedan jag var 19 år, men jag kunde inte se min plats inom byggsektorn. Det är något som jag idag jobbar hårt för att ändra på, säger Mobaraki.

Vid KYH anser man att bilden av att arbeta inom bygg- och samhällsbyggnadssektorn är alltför snäv.

– Att arbeta inom byggbranschen behöver inte betyda att du är en man med en hammare i handen och att jobbet är tungt och hårt. Vi måste visa upp den andra sidan, där du får vara med och utveckla de städer och områden som vi vistas och lever i. Att få vara delaktig i att bygga en lägenhet där familjer flyttar in, växer upp och lever sina liv bygger stolthet, säger Sandra Mobaraki.

Om Byggsandra
  • Sandra Mobaraki är bygginspiratör. Hon arbetar för att stärka och inspirera kvinnor att söka sig till mansdominerade branscher genom att dela med sig av sina erfarenheter samt ge verktygen som krävs för att våga driva förändringar och ta plats.
#byggsandra #jämställdhet #kvinnor i byggbranschen #kyh #sandra mobaraki
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0